Sačuvajte djeci imunitet

Piše: Redakcija

Bolest, prehlade i gripe su sastavni dio dječijeg života i u nekim slučajevima ne postoji način da ih izbjegnete. Iako djeca jačaju imunitet kada se bore protiv uzročnika bolesti i prema mišljenju pedijatara sasvim je normalno da dijete šest do osam puta godišnje oboli od viroze, prehlade, ipak možete nešto učiniti da vaše dijete bude rijetko bolesno.

1. Više voća i povrća

Mrkva, grašak, narandže, grejp, jagode, namirnice su bogate vitaminom C i karotenoidima, važnim nutrijentima za jačanje imuniteta. Pokušajte svom djetetu servirati pet porcija voća i povrća dnevno.

 

2. Osigurajte djetetu dovoljno sna

Istraživanja su pokazala da manjak sna odrasle osobe može učiniti manje otpornima na bolesti, a isto vrijedi i za djecu. Djeci u vrtiću može nedostajati sna jer im brojne aktivnosti mogu otežati spavanje. Novorođenčad treba 18 sati sna dnevno, manja djeca 12-13 sati, a predškolci oko 10 sati. Ako vaše dijete ne želi spavati tokom dana, neka uvečer ide ranije spavati.

3. Dojite svoje dijete

Majčino mlijeko može u velikoj mjeri poboljšati djetetov imunitet i dijete zaštiti od upala grla, alergija, proljeva, urinarnih infekcija… Istraživanja su pokazala da dojenjem možete poboljšati rad mozga djeteta i zaštititi ga od dijabetesa, Chronove bolesti i kasnije u životu od nekih oblika raka. Gusta žućkasta tekućina kolostrum, koje se izlučuje prvih dana nakon poroda, izuzetno je bogata proteinima, sadrži vitamin A, vitamin E, karoten, mliječni šećer, a veoma važan sastojak kolostruma su imunoglobulini, leukociti i antitijela protiv virusa i bakterija koje novorođenče štiti od infekcija. Pedijatri preporučuju dojenje kroz cijelu prvu godinu, no ako to nije moguće, pokušajte dojiti dijete barem prva dva do tri mjeseca kako biste ojačali njegov imunitet.

4. Vježbajte zajedno

Istraživanja pokazuju da vježbanje kod odraslih povećava broj leukocitnih stanica čija je uloga regulacija upale, prepoznavanje i uništavanje stranih tijela – antigena i onesposobljavanje bakterija, a redovita tjelesna aktivnost može isto djelovati i na djecu. Kako bi vaše dijete steklo naviku redovnog vježbanja, budite im dobar uzor. Vježbajte s djecom umjesto da ih samo tjerate van da se igraju, a možete skupa voziti bicikl, planinariti, igrati košarku ili tenis.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti