Pet savjeta za rješavanje svakodnevnog stresa

Piše: Redakcija

Poslovne obaveze, porodične obaveze, prijateljske obaveze… Sve je to dio naše svakodnevice i zna biti predivno, ali jednako tako ponekada bude jednostavno – previše. Donosimo vam pet savjeta kako umanjiti svakodnevni stres i bezbrižno ići kroz život.

Naspavajte se

Znamo da je to mnogo lakše reći nego učiniti, ali nedostatak sna je ključni faktor u uzrokovanju stresa – iako stres sam po sebi uzrokuje nedostatak sna, pa se stalno vrtimo u začarani krug. Bitno je da vam spavaća soba bude ”stress free zona” i stoga izbjegavajte uz krevet imati laptop, tablet i mobitel kako biste se u potpunosti odmorili i dobili na kvaliteti sna.

Tired Sleep GIF

Smanjite unos alkohola, kofeina i nikotina

Izbjegavanje kofeina, alkohola i nikotina dodatno povećavaju razinu stresa, iako svi vjeruju da oni opuštaju (OK, osim kofeina). Kofein i nikotin su stimulansi koji povećavaju razinu stresa, stoga pokušajte smanjiti svoje dnevne doze kafe na samo jednu ujutro i zamijenite cigaretu za zdravo voće. Zamjena za kafu neka vam budu veće količine vode, biljnih čajeva ili razrijeđenih prirodnih voćnih sokova – piše 100posto.hr.

Looney Tunes Coffee GIF

Pokrenite se

Fizička aktivnost je nevjerovatan način za izbacivanje stresa. Jeste li znali da stresne situacije povećavaju nivo hormona stresa kao što su adrenalin i kortizol u tijelu? Tjelovježba može smanjiti prekomjerne hormona stresa i obnoviti vaše tijelo i um, te vam omogućiti mirnije i opuštenije stanje. Zašto ne otići u šetnju, na plivanje ili krenuti na časove joge? Svakodnevno vježbanje će također poboljšati kvalitetu sna, što će vas također učiniti odmornijima i opuštenijima.

Dog Exercising GIF

Ispušite se

Postoji li bolji način od relaksacije od okupljanja s ekipom i trenutak kada jednostavno iz sebe izbacite sve negativne emocije koje su vam se nakupile? Bez obzira radi li se o poslu, boljoj polovici, djeci ili sasvim desetom razlogu, ispušite se kroz opušten razgovor i čašu vina. Osim što ćete se bolje osjećati jer ste izbacili sve iz sebe, ispuhivanje će vam razbistriti misli i pomoći u pronalaženju rješenja i bolje perspektive određenih problema koji vam uzrokuju stres.

Sex And The City Omg GIF

Naučite reći ”NE”

Lako je reći ”da” na sve, ali kada dođete do trenutka da vas posao i obaveze počinju gušiti zbog nivoa stresa, vrijeme je za procjenu stvari i slaganje prioriteta. Naučite reći ”ne” i osigurajte sebi mentalno i fizičko zdravlje, iako je nekada iznimno teško. Budite svjesni da vaše ”ne” ne znači bezobraznost, nepristojnost i odbijanje saradnje, nego jednostavno – ne.

Maya Rudolph No GIF

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti