Muzika može poboljšati jezičke sposobnosti bebe

Piše: Redakcija

Nova studija pokazuje da slušanje muzike s ritmovima valcera pomaže bebi da u budućnosti razvije svoje jezičke sposobnosti.

– Aktivno slušanje muzike je važno iskustvo koje može utjecati na razvoj mozga novorođenčadi i pomoći im da brže uče – rekla je glavna autorica studije T. Christina Zhao. Ona je postdoktorant na Univerzitetu u Washingtonu u Seattleu.

Međutim, istraživači su rekli da zapravo nije jasno koliko dugo efekat slušanja muzike može trajati i koliko je potrebno izlagati se slušanju da bi se se utjecalo na jezičke sposobnosti. Prethodna istraživanja popularno poznata kao “Mozart efekt” u ranom djetinjstvu mogu imati pozitivan utjecaj na razvoj dječijeg mozga.

Za potrebe nove studije istraživači su nasumično izabrali 39 beba od devet mjeseci koje će biti izložene slušanju muzike. Nakon završetka sesije istraživači su kazali kako se kroz skener vidi na koji način je muzika utjecala na bebin mozak.

– Svaka od njih je na neki način igrala u ritmu koji je povremeno prekidan. Mozak je takav organ da bi odmah reagovao ukoliko je nešto krenulo po zlu – rekla je Zhao.

Istraživanja ove studije su objavljena 25. aprila u listu Naučne akademije. Deanna Hanson-Abromeit asistentica profesora muzičkog obrazovanja na Univerzitetu u Kansasu podržala je studiju.

– Muzika može biti korisna za roditelje i bebe, a ovakva istraživanja i primjene prakse mogu pomoći izgradnju zajednice –  rekla je ona.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti