Med kao eliksir života

Piše: Redakcija

Ljekar Aleksej Sinjakov otkriva tajne pčelinjih proizvoda: Med je eliksir zdravlja i dugovječnosti jer je zasićen vitaminima, biološki aktivnim supstancama i sadrži većinu elemenata iz periodne tablice.

Poznati ruski ljekar Aleksej Sinjakov je dugogodišnje iskustvo iz ordinacije pretočio u knjigu “Stimulatori života”, a posebnu pažnju je posvetio vitaminima i čudotvornom dejstvu meda koji treba primjeniti u ljudskoj ishrani. Sinjakov smatra da je med eliksir zdravlja i dugovječnosti jer je zasićen vitaminima, biološki aktivnim supstancama i sadrži većinu elemenata iz periodne tablice Mendeljejeva.

– Teško je naći čovjeka koji ne voli med. Od pamtivijeka se poslužuje i na seljačkom i na carskom stolu – piše Sinjakov u svojoj knjizi. – U medu se nalazi 60 supstanci koje povoljno utiču na metaboličke procese u organizmu. Sadrži i prirodne antibiotike koji se prilikom zagrijavanja i držanja na suncu razgrađuju.

Sinjakov preporučuje turistima da na put uvijek nose medenjake jer vraćaju snagu, a to je i najlakši način da se ponese med na put. Sportistima predlaže da žvaću saće meda, jer u organizam unose i antibiotike i vitamin A koji se nalaze u vosku.

Ruski akademik Cicin je utvrdio da su pčelari dugovječni jer med jedu u saću ili sa talogom biljnog praha, a danas se ovakve smješe koriste kao biološki stimulans i prevencija kod različitih oboljenja. Sinjakov kaže da polen dokazano povećava otpornost organizma prema infekcijama i cvijetni prah (2,5 grama dnevno) preporučuje svima koji se bave fizičkom aktivnošću. Polen je najlakše konzumirati tako što se ravna kafena kašičica sipa u 50 mililitara prokuhane vode i poslije dva-tri sata popije, prenosi 24sata.info.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti