Pitali smo doktora za vas: Je li zamjensko mlijeko štetno za bebu?

Piše: Redakcija

Pitanje:

Poštovana,

porodila sam se prije nešto više od deset dana i od samog početka u mom tijelu nema dovoljno mlijeka kako bih dijete hranila samo dojenjem. Na preporuku ljekara sam krenula s rutinskom nadohranom zamjenskim mlijekom, potrebno mi je i drugo mišljenje, koliko je zamjensko mlijeko dobro ili loše i može li utjecati na razvoj djeteta?

Ivana, Mostar

Odgovara: Mr. sci. dr. Tamara Ivanović, pedijatar-pulmolog

Draga Ivana,

Majčino mlijeko je najbolja i najkompletnija hrana za zdravo dojenče. Potpuno uspostavljanje laktacije i usvajanje pravilne tehnike dojenja obično se ostvaruje tek između četvrte i šeste nedelje života dojenčeta. Do tog uzrasta dojenje je na zahtjev (kad dojenče poželi), što često bude i više od 12 puta za 24 sata. Tjelesna težina bebe je najvažniji pokazatelj njene ishrane, te je Vaš pedijatar sigurno na osnovu toga procijenio da je ishrana isključivo majčinim mlijekom u ovom periodu nedovoljna za Vašu bebu i zbog toga Vam je predložio dohranu adaptiranom formulom. Njenim uvođenjem niste ugrozili bebino zdravlje, a treba da znate da je uvođenje dohrane u ovom periodu samo privremeno, dok se uz pomoć odgovarajućih postupaka ne uspostavi adekvatna laktacija.

Postupci kojima se prevazilazi tzv. kriza dojenja su:

  1. Povećan broj podoja (što beba više doji, stvara se veća količina mlijeka);
  2. Dovoljno dugo trajanje podoja;
  3. Potpuno pražnjenje dojke (najmasnije i najkaloričnije mlijeko je ono pred kraj podoja);
  4. Adekvatan položaj majke i bebe pri dojenju (položaj Vam pokazuje iskusna babica) i
  5. Odmaranje i zdrava i raznovrsna ishrana majke koja treba da sadrži od 300 do 500 kalorija više u odnosu na period prije trudnoće, kao i povećan unos tečnosti (jedna čaša za svaki podoj).

Trebate znati da ne postoji nekvalitetno mlijeko, niti čudesna hrana koja će povećati količinu Vašeg mlijeka. Budite smireni i opušteni i uživajte u bebici i ulozi koju imate.

Pročitajte još