Poklon, cvijeće i konfeti. Rođendani su razlog za pravo slavlje, a slavlja nema bez svjećica te u zadnje vrijeme sve popularnijih prskalica. Oduvijek su nas učili kako s prskalicama treba biti oprezan. Možemo se opeći, a mogu izazvati i požar, međutim rijetko tko spominje koliko su štetne kada ih upalite na rođendanskoj torti ili kolaču.

Nažalost, kratka zabava predstavlja pravi rizik za naše zdravlje. Prskalice koje toliko volimo zaista ne trebaju biti na rođendanskoj torti. Kada se s upale, iskrice gore u male crne čestice koje slijeću na tortu, a mi ih onda konzumiramo. Upravo ti mali crni dijelovi sadrže toksin barijev nitrat koji se nakuplja u tijelu i iznimno polako razgrađuje. Čak i male količine ovog toksina štetne su za zdravlje, te mogu dovesti do dijareje. Povraćanje, grčenja mišića, respiratornih problema pa čak i aritmije srca.

Povezana slika

Zato sljedeći put kad želite iznenaditi svog najboljeg prijatelja ili prijateljicu s ‘svjetlećim’ kolačima, izaberite tradicionalne svjećice. Iako oprezno s njima pogotovo ako se vosak raspe po kolaču.