Hemikalije u odjeći i namještaju otežavaju gubitak viška kilograma

Piše: Redakcija
Hemijski spojevi prisutni u nizu svakodnevno korištenih predmeta mogu otežati pokušaje smanjenja tjelesne mase, sugeriraju nalazi naučnika s Harvarda (SAD), prenosi Fena.

Riječ je o spojevima poznatim pod nazivom PFAS, a koji se već više od 60 godina koriste u proizvodnji odjeće, posuđa, tepiha i namještaja, navodi stručni časopis PLOS Medicine.

Prema novim nalazima naučnika, ove hemikalije mogu dovesti do usporavanja metabolizma te je njihova povišena koncentracija u krvi povezana s manjim izgledima za održavanje preporučene tjelesne mase.

Uočena veza je izraženija kod žena, što naučnici objašnjavaju utjecajem ovih spojeva na djelovanje hormona estrogena.

PFAS spojevi su prisutni u krvi kod većine osoba, pokazali su rezultati testiranja provedenih uz sudjelovanje više od 600 ispitanika u dobi od 30 do 70 godina.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti