Maloljetnicima treba zabraniti konzumiranje energetskih pića

Piše: Redakcija

Mnoge članice EU, kao i neke druge zapadne zemlje, traže da maloljetnicima bude zabranjeno konzumiranje energetskih napitaka, jer štete zdravlju. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, oko 68 posto adolescenata i 18 posto djece redovno konzumira energetska pića.

U Europi mladi, prosječno, mjesečno popiju oko dva litra, a neki i do sedam litara ovih napitaka. Na britanskom tržištu je 2006-2014. godine prodaja energetskih pića povećana za 155 posto.

Litvanija i Letonija su već obustavile prodaju 2014, odnosno 2016. godine, a Velika Britanija je sve bliža tome.

Europska komisija poručuje da je ograničavanje prodaje energetskih napitaka pitanje zakonodavstva svake članice i da u to nema namjeru da se miješa.

Istraživanje sprovedeno u Kanadi na oko 2.000 osoba u dobi između 12 i 14 godina utvrdilo je da je oko 74 posto njih konzumiralo energetske napitke.

Više od 55 posto konzumenata potvrdilo je da je imalo najmanje jednu nuspojavu.

Čak 25 posto ljubitelja energetskih napitaka imalo je povećan broj otkucaja srca, 24 posto probleme sa spavanjem, 18 posto glavobolje, pet posto mučnine i povraćanje, a 3.6 posto bolove u grudima.

Energetski napici sadrže jake stimulanse, najviše kofein, koji u kratkom roku podiže nivo budnosti, pažnje i izaziva pobuđenost. Međutim, kroz duže vrijeme, kada djejstvo napitaka popusti, mogu izazvati osjećaj umora i iscrpljenosti.

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Yale pokazuje da je vjerovatnoća pojave hiperaktivnosti ili manjka koncentracije oko 66 posto veća kod djece koja redovno konzumiraju energetske napitke, navode naučni portali, piše Srna.

Pročitajte još