Pitali smo doktora za vas: Treba li popravljati mliječne zube?

Piše: Redakcija

Poštovani,

imam petogodišnju kćerku kojoj još uvijek nisu počeli ispadati mliječni zubi, a nekoliko njih je, uprkos redovnom pranju i higijeni i pokvareno. Prilikom posjete porodičnom stomatologu mi je rečeno da nema potrebe da joj se popravljaju mliječni zubi jer će uskoro svakako početi sami ispadati. Međutim, dešava se da joj ti zubi reaguju na slatko i hladno, pa mi je potrebno i drugo mišljenje. Popravljaju li se mliječni zubi kod djece i šta biste nam vi preporučili da radimo?

Lejla, Sarajevo

 

Poštovana,

mliječni zubi su važni iz više razloga i svakako da se popravljaju. Sama procedura uklanjanja karijesa, kao i primjena materijala za plombiranje je modifikovana i prilagođena dječijem uzrastu. Naročito su važni mliječni kutnjaci, takozvane četvorke i petice, jer su to zubi čiji stalni zamjenici niču tek između 10. i 12. godine. S obzirom da stalne šestice niču prve (sa šest godina), u slučaju preranog vađenja gubi se prostor predviđen za stalne zube što može dovesti do problema u rastu i razvoju zuba i odnosu vilica. Nema nikakve potrebe da Vaše dijete trpi bolove koji se mogu adekvatno sanirati. Moj savjet je da posjetite specijalistu dječije stomatologije, jer je sam način rada s djecom jako specifičan i zahtijeva prilagođenu ordinaciju, stručan pristup i mnogo strpljenja. Nastavite da održavate oralnu higijenu Vašeg djeteta i, koliko god je moguće, izbjegavajte davanje slatkiša, sokova i svih namirnica koje sadrže visoku koncentraciju šećera.

Odgovara: Doktor stomatologije, Stefan Bukvić

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti