Pitali smo doktora za vas: Koliko je stalno korištenje telefona štetno za djecu?

Piše: Redakcija

Pitanje:

Poštovana,

moja sestra ima trogodišnjeg sina i čini mi se da je jedna od onih majki koje djetetu rado daju telefon samo da bude mirno. Svjesna sam toga da je ovo 21. vijek i da je telefon nezaobilazan, ali mislim da je moj sestrić ipak mali da stalno ima neki ekran ispred sebe. Možete li mi reći do kojih konkretno posljedica/poremećaja stalno korištenje telefona i gledanje crtića na njemu može dovesti?

Ajla, Zenica

Odgovara: Stefanija Vojnović Mrdić, psiholog

Poštovana Ajla,

vaspitanje djeteta je veliki izazov za svakog roditelja, a iziskuje mnogo ljubavi, vremena, strpljenja i pažnje. Nerijetko se zna desiti da roditelji pribjegavaju  drugim i lakšim oblicima vaspitanja te biraju mobitele, tablete, kompjutere ili TV prijemnike na kojima se za kratko vrijeme mogu naći sadržaji koji će okupirati dječiju pažnju. Ali je jako bitno znati da ti sadržaji  nisu slojeviti i tu ne vrijedi pravilo da što duže gledamo, više učimo. Ti sadržaji ne doprinose razvoju kongnitivnih funkcija i malu djecu, od jedne do tri godine, nikada ne bi trebalo ostaviti pred ekranom bilo koje vrste jer to nije nikakva zamjena za roditelje, a ni dadilju. Naime, mala djeca nisu u stanju razlikovati stvarnost od izmišljenjih događaja, a previše vremena provedenog pred nekim od ekrana ograničava kreativno mišljenje i razvijanje mašte, što nije slučaj s pravom dječijom igrom. Također, djeca koja su naučena da na taj način provode veći dio svog vremena imaju slabije razvijene verbalne sposobnosti kao i neadekvatne socijalne vještine. Roditelji bi djetetu trebali pružiti mogućnost da učestvuje u porodičnim poslovima i to izborom aktivnosti koje imaju svrhu i odgovaraju dječijoj dobi.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti