Vino čuva zube

Piše: Redakcija
Naučni dokazi su već ukazali na to da konzumiranje vina može biti dobro za čovjekova crijeva i srce, najvjerovatnije zbog bogatih i strukturno različitih polifenola koji se nalaze u njemu. U publikaciji Američkog hemijskog društva, istraživači su nedavno objavili da polifenoli iz vina mogu biti dobri i za zdravlje zuba i desni, prenio je RTS.

Blagotvorna dejstva polifenola najviše se pripisuju činjenici da su antioksidansi, što znači da štite tijelo od štete prouzrokovane slobodnim radikalima. Međutim, nedavni rad pokazuje da polifenoli mogu takođe poboljšati zdravlje aktivnim interakcijama sa bakterijama u crijevima. To ima smisla, jer biljke i voće proizvode polifenole kako bi sprečili infekciju štetnim bakterijama i drugim patogenima.

Profesorka Viktorija Moreno Aribas i njeni saradnici željeli su da saznaju da li će polifenoli vina i grožđa takođe zaštititi zube i desni, i kako bi to moglo da funkcioniše na molekularnom nivou. Istraživači su provjerili efekat polifenola dva crvena vina; zatim su ispitali i kako komercijalno dostupni ekstrakti grožđa i crvenog vina djeluju na bakterije koje se lijepe za zube i desni, stvarajući tako zubni plak, karijes i izazivajući pojedine bolesti usne duplje.

Otkrili su da su izolovani polifenoli dva vina uglavnom bolji od ukupnog ekstrakta vina, jer smanjuju sposobnost bakterija da se drže ćelija. U kombinaciji sa bakterijom Streptococcus dentisani, za koju se vjeruje da je oralni probiotik, polifenoli su odlični u zaštiti zuba i desni, i vjeruje se ‒ još bolji u uklanjanju patogenih bakterija. Istraživači su takođe pokazali da metaboliti koji se formiraju kada započinje varenje polifenola u ustima ‒ mogu biti odgovorni za neke od ovih efekata.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti