Pravilna higijena usta i zuba

Piše: Redakcija

Navike održavanja i pranja zuba počinju još od djetinjstva. Zbog toga je važno naučiti dijete pravilnom pranju zuba čim postane svjesno toga. Kada bebi počne rasti prvi zub, higijena zuba se održava gazom koja se natopi u prokuhanu vodu ili čaj od kamilice. Nakon prve godine života mogu se koristiti četkice namijenjene za taj uzrast kao i pasta za zube s fluorom

Jedna od najznačajnijih mjera za očuvanje zdravlja je higijena usta i zuba. Kažu da mnoge bolesti počinju upravo zbog problema sa zubima. Pravilna higijena zuba podrazumijeva svakodnevnu njegu zuba, odnosno pranje uz upotrebu paste, četkice i konca.

Najvažnija uloga higijene je prevencija nastanka karijesa ili oboljenja desni. Zube bi trebalo prati najmanje dva puta dnevno; ujutro i uvečer. Pravilno pranje zuba traje oko tri minute, a pokreti četkicom idu od desni ka zubima. Navike održavanja i pranja zuba počinju još od djetinjstva. Zbog toga je važno naučiti dijete pravilnom pranju zuba čim postane svjesno toga. Kada bebi počne rasti prvi zub, higijena zuba se održava gazom koja se natopi u prokuhanu vodu ili čaj od kamilice. Nakon prve godine života mogu se koristiti četkice namijenjene za taj uzrast kao i pasta za zube s fluorom. Poželjno je djeci davati i tablete fluora kako bi što prije ojačali zube.

Najčešća greška koju pravimo prilikom pranja zuba su pokreti četkice u stranu. Ukoliko pravimo pokrete četkicom naprijed i vraćamo nazad, tako zadržavamo nagomilane bakterije koje se nalaze na površini zuba, što može prouzrokovati oštećenja i infekcije desni.

Kako ne bismo oštetili desni i gleđ zuba, četkicom treba praviti male, kružne pokrete, a zatim četkicu povlačiti u pravcu rasta zuba. Dakle, važno je praviti blage pokrete, a nikako grebati ili koristiti jak pritisak. Nakon završetka pranja zuba, obavezno je četkanje i jezika. Na taj način uklanjamo naslage, hranu i gljivice s jezika. Kako biste to olakšali, postoje i posebne četkice s jednom stranom namijenjenom za čišćenje jezika.

Nakon upotrebe četkice i paste, poželjno je jednom dnevno očistiti zube i koncem za zube.

KONAC ZA ZUBE

Oko srednjeg prsta namotajte približno oko 15 centimetara konca, koji postavljamo između palca i kažiprsta, ostavljajući zategnuto oko pet centimetara konca. Pri čišćenju pomažemo se palcem i kažiprstom da navodimo konac između zuba. Jako je važno praviti lagane cik-cak pokrete i polako uvlačiti konac između zuba, da ne bismo povrijedili osjetljive desni. Najbolje je očistiti svaki zub pojedinačno. Na kraju čišćenja isperite usta vodicom za ispiranje, jer ona ima antibakterijsko djelovanje, kako za zube, tako i za cijelu sluzokožu usne šupljine.

IZBOR ČETKICE

Važno je izabrati pravu četkicu koja odgovara vašim zubima i desnima. Vlakno četkice bi trebalo da je napravljeno od specijalnih sintetičkih materijala, jer omogućavaju bolji efekat čišćenja zubne površine. Najbolje je da ima meka vlakna, jer tvrda mogu oštetiti desni. Četkicu za zube je potrebno mijenjati svaka tri mjeseca, a preporuka je jednom mjesečno obnoviti set za higijenu zuba. Danas postoje i razne vrste električnih četkica za zube koje su  skuplje od običnih. Međutim, čak ni najkvalitetnija četkica za zube neće biti od velike koristi ukoliko se ne praktikuje pravilna i preporučena tehnika pranja i očuvanja zuba.

VODICA ZA ISPIRANJE

Osim četkice i konca za zube, važno je voditi računa i o tečnostima za ispiranje usta, jer čak i one koje sadrže alkohol u malom procentu, mogu oštetiti zube. Prekomjerna upotreba svih proizvoda namijenjenih za higijenu zuba i usta predstavlja rizik za oralno zdravlje.

Ukoliko imate blagu upalu ili povredu desni, postoji lak i brz recept za kućnu njegu. Ispirajte usta mlakim čajem od lista žalfije, nekoliko puta tokom dana.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti