Hrana za dobro raspoloženje

Piše: Redakcija

Ono što jedemo direktno utječe na naše fizičko i psihičko zdravlje.

Iako možda zvuči prejednostavno, ova je izreka najkraća i najvažnija uputa za sve one koji žele poboljšati kvalitetu svog života.

Dobra i raznovrsna prehrana osigurava dovoljno energije i podiže raspoloženje.

Loša prehrana ne samo da ne opskrbljuje organizam energijom nego ga i dodatno iscrpljuje, piše Alternativa za Vas.

Utjecaj hrane na raspoloženje

Jeste li primijetili da različita hrana potiče i različita raspoloženja?

Ponekad ste nakon obilnog ručka umorni, bezvoljni i pospani. Vjerojatno se kojiput počastite vrećicom čipsa ili bombonima kako biste se malo razveselili.

No jeste li se uistinu tom hranom uspjeli oraspoložiti ili ste i dalje bili bezvoljni i umorni?

Znanstveno je dokazano da hrana može i pozitivno i negativno utjecati na naše raspoloženje.

Određene namirnice i jela negativno utječu na razine glukoze i inzulina, što posljedično dovodi do lošeg raspoloženja i umora.

S druge strane, postoji i hrana koja potiče proizvodnju hormona sreće i koja poboljšava raspoloženje.

Hrana koja potiče dobro raspoloženje

Naučno je dokazano da zdrava i raznovrsna prehrana pozitivno utječe na naše raspoloženje.

Neke od takvih namirnica su zeleni čaj, tamna čokolada, kvinoja, čili papričice, voće (banane, jabuke, bobičasto voće), gljive, špinat i kurkuma.

Zeleni čaj ima smirujući učinak te eliminira stres nakupljen u organizmu. Rezultati istraživanja provedenog u Japanu pokazali su da nekoliko šalica zelenog čaja dnevno snižava razinu stresa i do 20%. Osim što blagotvorno utječe na raspoloženje, zeleni čaj jača imunitet te štiti organizam od infekcija i brojnih bolesti.

Tamna čokolada poznata je namirnica koja poboljšava raspoloženje. Stručnjaci preporučuju da dnevno konzumiramo od 30 do 50 grama čokolade koja sadrži minimalno 60% kakaa.

Čili papričice sadrže velike količine kapsaicina koji potiče lučenje endorfina, hormona sreće. No, važno je biti umjeren jer svatko ima svoj prag tolerancije ljute hrane.

Kvinoja je odlična namirnica, koja obiluje mineralima, poput kalija, magnezija, bakra i cinka. Usto sadrži i velike količine kvercetina, koji ima antidepresivni učinak.

Voćem protiv lošeg raspoloženja

Za što bolje raspoloženje dobro je svakodnevno konzumirati voće.

Bobičasto voće, poput borovnica, malina i kupina, poboljšava raspoloženje i ublažava depresiju.

Konzumacija jabuka smiruje, podiže razinu energije u tijelu i općenito poboljšava raspoloženje.

Banane sadrže obilje magnezija, koji je ključan za dobro raspoloženje. Ako patite od nedostatka tog minerala, mogli biste se osjećati umorno, bezvoljno i depresivno.

Nedostatak vitamina D negativno utječe na organizam. Među namirnicama koje sadrže velike količine spomenutog vitamina su gljive. One obiluju i selenom, koji ublažava osjećaj iscrpljenosti i anksioznosti.

Lisnato povrće poput špinata i blitve sadrži velike količine folne kiseline, koja ublažava depresiju i podiže razine energije.

Kurkuma sadrži veliki postotak kurkumina, koji poboljšava raspoloženje. Ovaj začin možete dodati gotovo svakom jelu.

Hrana koja negativno utječe na naše raspoloženje

Popis namirnica koje loše utječu na raspoloženje većim se dijelom sastoji od nezdrave, prerađene i brze hrane.

Kada ne unosimo dovoljno hranjivih tvari, teško se suočavamo s obavezama, dekoncentrirani smo, depresivni i bezvoljni.

Namirnice koje loše utječu na raspoloženje su šećer, grickalice i slatkiši, brza, pržena i prerađena hrana te umjetni sokovi.

Šećer i umjetna sladila povećavaju rizik za razvoj depresije te smanjuju lučenje serotonina, hormona sreće.

Grickalice i slatkiši bogati su šećerom, solju, umjetnim zaslađivačima i dodacima koji negativno utječu na zdravlje organizma. Osim toga, njihovom učestalom konzumacijom tijelo gubi energiju te dolazi do pada koncentracije i lošeg raspoloženja.

Brza, pržena i prerađena hrana bogata je nezdravim masnoćama, koje ometaju rad organizma. Njihova dugotrajna konzumacija rezultira učestalim promjenama raspoloženja, a može dovesti i do depresije.

Umjetni sokovi i dijetalna pića sadrže umjetna sladila koja sprečavaju proizvodnju serotonina. Stoga, umjesto gotovih sokova radije napravite prirodni svježi sok ili popijte šoljicu zelenog čaja.

Važnost pravilne, zdrave i uravnotežene prehrane

Nažalost, zbog današnjeg načina života moramo uložiti puno truda želimo li se zdravo hraniti.

Također, često nam je teško odoljeti brzim i lakšim rješenjima koje nudi nezdrava hrana.

Međutim, važno je osvijestiti da brza rješenja nisu ujedno i bolja i da tijelo pati zbog naših nezdravih odabira. Organizam je zbog toga podložniji bolestima, osjećamo malaksalost i bezvoljni smo.

Slijedite ove upute i iskoristite pozitivan utjecaj hrane na raspoloženje:

  • osigurajte dovoljan dnevni unos voća i povrća
  • izbjegavajte alkohol i cigarete
  • slatkiše i grickalice zamijenite zdravijim rješenjima, npr. orašastim plodovima
  • pazite na dovoljan unos tekućine
  • izbjegavajte prženu hranu
  • nemojte preskakati doručak
  • redovito konzumirajte variva i supe
  • jedite umjereno

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti