Pitali smo doktora za vas: Koliko često mogu uklanjati kamenac sa zubi

Piše: Redakcija

Poštovani,

prije tri mjeseca sam otišla kod stomatologa na čišćenje kamenca i naslaga. No, već sada mi se, uz održavanje higijene, ponovo pojavio kamenac. Mnogi mi kažu da ne bih trebala često odlaziti na čišćenje kamenca, jer se on tako brže pojavljuje. Šta Vi savjetujete?

Ajla, Sarajevo

Zikret Smajlović, stomatolog

Poštovana Ajla,

Zubni kamenac nastaje „ugradnjom“ minerala iz pljuvačke u organski matriks iz zubnog plaka. Takve mineralizirane strukture su čvrsto priljubljene uz zub, u ili ispod nivoa desni, te ne mogu biti uklonjene standardnim pranjem zuba. Osim (ne)redovnog održavanja oralne higijene, na formiranje zubnog kamenca utječe i oblik zuba, sistemsko zdravlje, starost, prehrambene navike, stare restauracije i sastav pljuvačke. Uučestalost formiranja zubnog kamenca individualno je pitanje i kao takvo ne treba da Vas zabrinjava. Iako kamenac ne mora biti uzrok periodontalne bolesti, on može ubrzati njen napredak i produžiti trajanje. Također, nakupine kamenca mogu biti estetski nepoželjne s obzirom na to da često izgledaju kao mrlje na zubu. Zbog svega naevedenog, preporučujemo uklanjanje zubnog kamenca. Standardni vremenski interval u kojem pacijenti dolaze kod stomatologa na pregled i čišćenje kamenca je šest mjeseci, međutim po potrebi to može biti i češće. Kamenac je najbolje ukloniti u ranoj fazi njegovog stvaranja, jer na početne male količine kamenca, dolazi do rapidnog akumuliranja znatno većih količna, koje potiskuju desni.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti