Pitali smo doktora za vas: Beba ima krmeljivu sluz i oči su joj zatvorene

Piše: Redakcija

Poštovani,

Imam bebu kojoj je 10 mjeseci. Već nekoliko dana, kada se probudi, zbog krmeljive sluzi oči joj budu zatvorene i teško ih otvori. Tu sluz joj očistim gazom i vodom. Primjetila sam čak i da ima podočnjake. Da li je to klasična prehlada ili ima nešto u pozadini i da li da nastavim čistiti samo vodom i gazom?

Mirela, Zenica

Dr. Evelina Čehajić, pedijatrica

Poštovani,

Sluzavi sekret u očima je često povezan sa sekretom u nosu. Čišćenjem nosa postižemo bolju prohodnost suznih kanala. Bebe često imaju nepotpuno razvijene suzne kanale, te se zbog toga ovakvo stanje ponavlja. Ukoliko nema crvenila konjunktiva možete pokušati čistiti oko vještačkim suzama ili očnim kapima bez antibiotika, a potom izvana masirati područje suznog kanalića. Ako nema poboljšanja bilo bi najbolje da se javite pedijatru. Podočnjaci mogu biti također povezani sa sekretom u nosu. Obzirom na dob djeteta, malo je vjerovatno da se radi o alergiji.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti