Recept dana: Naan, indijski hljeb

Piše: Redakcija

Sastojci:

  • 500 g bijelog brašna
  • 1 vrećica germe
  • 2 kašike meda
  • 6 kašika jogurta
  • 2 kašike rastopljenog putera
  • 1 kašičice soli
  • sezam za posipanje
  • otopljeni puter za premazivanje

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno i germu, pa u sredini napravite udubinu i u nju dodajte redom: med, jogurt, puter i so. Viljuškom lagano sve miješajte dodajući mlaku vodu. Kada više ne možete miješati viljuškom, počnite mijesiti tijesto rukama.
  2. Prebacite ga na radnu plohu i dobro, dobro ga umijesite. Radite to barem 10 minuta kako bi se gluten dobro razvio. Umiješano tijesto premažite s malo putera ili ulja, pokrijte ga čistom krpom i ostavite ga na toplom da nadođe.
  3. Kad se tijesto udvostruči ponovno ga vratite na radnu plohu. Udarite ga šakom kako biste ispuhali zrak iz njega i malo ga premijesite. Podijelite tijesto na osam dijelova i svaki oklagijom rastanjite u ovalni oblik debljine oko centimetra.Veliku gusanu tavu zagrijte da bude jako vruća, zatim malo smanjite vatru.
  4. Na ugrijanoj tavi pecite pripremljene hljebove. Svaki pecite po 3-4 minute s jedne strane. Okrenite ga i pecite još nekoliko minuta i s druge. Nemojte peći više od dva naana odjednom na tavi. Kad su kruščići gotovi odmah ih premažite otopljenim maslacem i posipajte sezamom. Do posluživanja ih držite u lagano zagrijanoj rerni kako se ne bi hladili.

Pročitajte još