Čokolada za doručak, zašto da ne…

Piše: Redakcija

S obzirom da nam je svima važno da naš mozak što bolje radi tokom dana, naučnici su zaključili da je čokoladu najbolje jesti za doručak tvrde stručnjaci sa Univeziteta u Sirakuzi. Osim toga, nauka je navela još nekoliko situacija u kojima je crna čokolada više nego dobrodošla: recimo, prije polaganja nekog ispita, ali i prije spavanja, piše Zdravlje u kući.

Naravno, čokolada je naš najbolji prijatelj i kada smo loše raspoloženi; podstiče stvaranje endorfina, hormona koji nas čine sretnijima. Osim toga, crna čokolada smanjuje rizik od moždanog udara.

Poznato je da je crna čokolada u normalnim količinama dobra za zdravlje, ali je osjećaj krivice dok se sladimo ipak prisutan kod većine, moguće zato što je pritom veoma teško zadržati se na prihvatljivih nekoliko kockica, kada ispred nas stoji čitavih 100 grama.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti