Nauka tvrdi: Cimet potiče metabolizam i sagorijeva masti

Piše: Redakcija
Američki naučnici su ustanovili da cimet sadrži esencijalno ulje koje potiče metabolizam, pomičući istodobno proces sagorijevanja masnih ćelija u organizmu.

Riječ je o cinamaldehidu, organskoj tvari koja cimetu daje okus i miris, a nalazi se pretežno u njegovoj kori, prenosi “Zdravlje u kući”.

Naučnici sa Univerziteta Michigen ustanovili su da cinamaldehid aktivira termogenezu. Riječ je o metaboličkom procesu stvaranja topline u tijelu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude, a proces se temelji na oksidaciji hranjivih tvari u ćelijskim mitohondrijima. Termogenezom se sagorijevaju kalorije.

Spomenuti proces pomaže u poticanju gubitka tjelesne težine, što je autore studije navelo na zaključak da cimet potiče čitav niz metaboličkih procesa.

Rezultati studije bi mogli pridonijeti suzbijanju epidemije pretilosti u svijetu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti