Pitali smo doktora za vas? Desni mi krvare

Piše: Redakcija

Poštovani doktore, imam jedan veliki problem u vezi mojih desni. Svako jutro kad se probudim desni su mi natečene i krv je oko zuba, također to se dešava i kada perem zube ili jedem krutu hranu. Često osjećam jaku bol u ustima. Zanima me šta je uzrok tome i postoji li adekvatno liječenje, koje bi spriječilo taj problem ili ublažilo simptome?

Zehra, Živinice


Odgovara: Amar Piknjač, doktor stomatologije

Poštovana Zehra,

Pitanje je odlično, te vrlo često postavljeno od strane naših pacijenata. Naime, kod zdravih osoba, u najvećem broju slučajeva krvarenje desni je posljedica prisustva mekih i čvrstih zubnih naslaga ili neadekvatnih ispuna (plombi), koji dovode do iritacije i upale koja se manifestuje krvarenjem desni. Ukoliko su Vaše desni zdrave one neće krvariti kada jedete čvrstu hranu i perete zube. Zdrave desni su blijedo ružičaste boje i izgledom slične površini narandžine kore. Bolesne i upaljene desni su tamno crvene boje, mekane i osjetljive. One lako prokrvare i uzrok su neugodnog zadaha. Bez obzira kada ste uočili krvarenje desni, to je znak upozorenja, koji ukazuje na upalu desni ili na upalu parodonta, te u najgorem slučaju, gubitak zuba je moguć. Pored loše oralne higijene, mogući faktori za razvoj krvarenja desni su pušenje, šećerna bolesti, hormonalne promjene tokom trudnoće, te primjena određenih lijekova.

Najbolji način da sa sigurnošću saznate šta je uzrok krvarenja desni je stomatološki pregled. Jako je važno da otkrijete uzrok, jer krvarenje zubnog mesa može biti znak upale desni koja se može razviti u mnogo ozbiljniju bolest desni – parodontitis.

Neki od generalnih savjeta za održavanje zdravog zubnog mesa su da četkate zube dva puta dnevno, koristeći  konac i interdentalne četkice te ispirete usnu šupljinu tečnostima za uklanjanje bakterija. Krvarenje bi trebalo prestati nakon sedam dana redovnog i ispravnog provodjenja oralne higijene. Ukoliko to ne bude slučaj, svakako zakažite pregled svog stomatologa.

Pitanja iz domena zdravlja možete nam slati putem maila: [email protected] ili putem Facebook-a poslati poruku.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti