Pet malih trikova za održavanje vitke figure

Piše: Redakcija

Na jednom smo mjestu okupili pet zlatnih pravila kojih bismo se trebali pridržavati tokom cijele godine ne samo kako bismo ostali vitki, nego i kako bismo bili zdravi i osjećali se energično. Uz ova univerzalna pravila lako ćete održavati vitku figuru tokom cijele godine.

Jedite polako

Nikada ne jedite u žurbi. Sjednite za stol, ne tipkajte na mobitel i ne gledajte TV dok jedete. Fokusirajte se na obrok, žvačite dugo i uživajte u hrani. To je praksa koju njeguju Francuskinje koje su poznate po vitkim figurama, ali i tome da znaju uživati.

Popijte čašu tople vode na prazan želudac

Iako ovo ne zvuči kao najugodnija praksa, posebno ne ljeti, čaša tople vode kojoj možete dodati i limun, potiče probavu i priprema tijelo za obrok. Pijte je ujutro i pola sata prije obroka.

Male porcije

Ne umarajte vlastito tijelo velikim i teškim porcijama koje ono dugo probavlja i tako se umara. Uz to, nemojte brojati kalorije već pazite da na tanjuru imate zastupljeno vlaknasto povrće, ugljikohidrate iz žitarica, kao i proteine iz mesa ili biljaka (ovisno o tome jedete li meso ili ne).

Pazite na grickalice

Između doručka i ručka, te ručka i večere posegnite za zdravim grickalicama. U tim periodima tokom dana često ogladnimo pa posegnemo za uredskim slasticama, pekarskim proizvodima ili nekim drugim nezdravim namirnicama koje nam se nađu na putu. Zato isplanirajte te situacije unaprijed i sa sobom nosite voće, bademe ili neko drugo orašasto voće ili pak štapiće povrća i humus ili guacamole.

Voda

Zaboravite na onu legendu o dvije litre vode dnevno i radije obratite pažnju na to da vam mokraća treba biti gotovo prozirna i bez mirisa. U protivnom ne uzimate dovoljno vode i trebate je piti više tokom dana.

Pročitajte još