Pitali smo doktora za vas: Da li je izbjeljivanje zuba štetno?

Piše: Redakcija

Pitanje:

Poštovani,

htjela bih da izbijelim zube kod stomatologa ili da koristim neke preparate za to. No, čula sam da postoje neke štetne posljedice i da zubi nakon ovog tretmana postaju osjetljivi na toplotu i hladnoću. Zanima me da li je istina da dolazi do pojave ovih simptoma i koliko su oni trajni, te da li Vi preporučujete izbjeljivanje zuba?

Mirela, Zenica

Odgovara: Doktor stomatologije, Stefan Bukvić

Poštovana,

prije svega, kada govorimo o boji zuba ona zavisi od dvije grupe faktora, a to su naslijeđe i navike u ishrani. Tokom života zubi poprimaju pigmente iz obojene hrane i pića, te postaju za nekoliko nijansi tamniji od prirodne boje. Svrha izbjeljivanja zuba je da se korištenjem visoko procentualnih jedinjena karbamid i vodonik peroksida svi pigmenti koje je apsorbovala zubna gleđ odstrane. Mišljenja u stomatologiji o eventualno štetnom djelovanju tih jedinjenja su podijeljena. Da li će doći do oštećenja gleđi i pojave simptoma koje ste pomenuli zavisi od toga u kakvom stanju je bila gleđ prije tretmana. Ako je bila oštećena, istanjena ili na neki drugi način kompromitovana, u velikom broju slučajeva dolazi do preosjetljivosti na hladnoću i toplotu. Ako je gleđ intaktna vjerovatno neće doći do neželjenih efekata. Jedinjena koja sam naveo se koriste za profesionalno stomatološko izbjeljivanje u ordinaciji, a to koje supstance sadrže razne olovke, četke i slični proizvodi na tržištu zavisi od samog proizvoda. Generalno, sve se bazira na dva peroksida koja sam pomenuo. Ako se odlučite za izbjeljivanje treba da znate da ćete, ako želite trajne rezultate, morati da se odreknete konzumiranja kafe, čaja i svih drugih namirnica koje sadrže pigmente, naročito cigareta. Moj prijedlog je da to uradite u ordinaciji pod kontrolom stomatologa, a ne u kućnim uslovima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti