Čuvajte ih: Oči su vaš zdravstveni karton

Piše: Redakcija

Uz mozak, oči su jedan od najkompleksnijih organa u ljudskom tijelu. U samo jednom ljudskom oku nalazi se oko 107 miliona stanica osjetljivih na svjetlost, koje u izuzetnoj suradnji i sinergiji dovode svjetlosni impuls do mozga gdje se generira slika, piše Alterntiva za Vas

S obzirom na to da većinu informacija dobivamo vizualnim putem, ne čudi što je oko tako kompleksan i fascinantan mehanizam.

Uz iznimnu važnost koju imaju za naš svakodnevni život, oči su također veoma dobar i precizan indikator našeg unutarnjeg zdravlja.

Još su odavno liječnici jednostavnim pregledom očiju mogli zaključiti o potencijalnom problemu koji se skriva duboko u tijelu.

Metoda dijagnostike preko očiju koristi se i danas. Oči nas mogu upozoriti na brojne bolesti i prije nego što se one pojave ili prošire na ključne organe u tijelu.

Američka studija na 1200 ispitanika pokazala je da pregledom očiju mogu se dijagnosticirati brojne bolesti poput hormonalnih poremećaja, tumora, holesterola i dijabetesa.

Sitne krvne žile u mozgu ne mogu se vidjeti pomoću standardnih tehnika snimanja mozga. Međutim istraživači su pretpostavili da proučavanje krvnih žila u oku može dati neke nagovještaje o tome što se točno događa unutar same lubanje.

Najnovija studija objavljena u američkom medicinskom časopisu „Neurology“ povezuje zdravlje oka s potencijalnim, budućim rizikom od gubitka pamćenja.

Ta dugoročna studija s više od 12.000 ispitanika kontinuirano praćenih tokom 20 godina, pokazuje da male promjene u očnim krvnim žilama, u dobi od 60 godina, mogu značajno predvidjeti vjerojatnost kognitivnog pada tijekom sljedećih nekoliko desetljeća života.

Temeljitim pregledima istraživači su u pojedinim slučajevima naišli na znakove umjerene ili jače retinopatije (oblik neupalnog oštećenja mrežnice oka).

Ispitanici koji su podlijegali simptomima retinopatije imali su značajnije lošije rezultate kognitivnih ispita i testova pamćenja od svojih vršnjaka koji nisu imali nikakve znakove oboljenja.

Na temelju dobivenih nalaza istraživači su složni – retinopatija je povezana s ubrzanom stopom slabljenja kognitivnih funkcija.

Ovakvi nalazi mogu ukazati na potencijalnu opasnost i na vrijeme upozoriti, dijagnosticirati i spriječiti nastanak kognitivnih oštećenja.

Uz direktnu vezu mrežnice oka, moždanih funkcija i zdravlja mozga, istraživanje je također pokazalo i ostale poveznice fizičkog stanja očiju s raznim tjelesnim oboljenjima.

Mnoge hronične i sistemske bolesti mogu se dijagnosticirati preko očiju. Jedan od primjera je i povezanost stanja mrežnice s kardiovaskularnim bolestima, pogotovo s visokim tlakom i srčanim oboljenjima kao što je infarkt.

Izbjegavajte nezdrave (zasićene) masne kiseline. Prehrana bogata nezdravim masnoćama može dovesti do makularne degeneracije oka (bolesti središnjeg dijela mrežnice koja uništava centralni vid).

Ove se masnoće nalaze u mnogim industrijskim proizvodima kao što su krekeri, krofne, prženi krompirići, pržena piletina, margarin.

Pobrinite se i za vaš kardiovaskularni sistem. Visoki krvni pritisak može uzrokovati oštećenje krvnih žila mrežnice oka.

Jedan od glavnih načina održavanja optimalnog krvnog tlaka je smanjenje unosa šećera. Iako nutricionisti zagovaraju i smanjenje unosa soli, šećer po štetnosti svakako zauzima prvo mjesto.

Također, veoma je važno posvetiti pažnju čišćenju organizma i unositi namirnice detoksikacijskog karaktera.

Antioksidansi neutraliziraju opasne slobodne radikale koji uzrokuju oštećenje stanica i prijevremeno starenje.

Izbjegavajte nezdrave (zasićene) masne kiseline. Prehrana bogata nezdravim masnoćama može dovesti do makularne degeneracije oka (bolesti središnjeg dijela mrežnice koja uništava centralni vid).

Ove se masnoće nalaze u mnogim industrijskim proizvodima kao što su krekeri, krofne, prženi krumpirići, pržena piletina, margarin.

Pobrinite se i za vaš kardiovaskularni sistem. Visoki krvni tlak može uzrokovati oštećenje krvnih žila mrežnice oka.

Jedan od glavnih načina održavanja optimalnog krvnog tlaka je smanjenje unosa šećera. Iako nutricionisti zagovaraju i smanjenje unosa soli, šećer po štetnosti svakako zauzima prvo mjesto.

Također, veoma je važno posvetiti pažnju čišćenju organizma i unositi namirnice detoksikacijskog karaktera. Antioksidansi neutraliziraju opasne slobodne radikale koji uzrokuju oštećenje stanica i prijevremeno starenje.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti