Pitali smo doktora za Vas: Kako u trudnoći liječiti zubobolju?

Piše: Redakcija
Poštovani,
Molim Vas da mi pomognete. U petom sam mjesecu trudnoće i već sedam dana me bole svi zubi, ne desni nego zubi. Bila sam kod stomatologa i on mi kaže da je sve uredu, i ništa mi nije preporučio. Na svoju ruku sam ispirala usta kaduljom, ali opet mi ništa nije pomoglo. Imam strašne bolove, a ne znam šta mi je, ne mogu da jedem, pijem, niti spavam od bolova. Da li je to normalno u trudnoći i zbog čega mi se to pojavilo odjednom. Postoji li neki lijek na prirodnoj bazi?
Martina, Zenica.
 
Poštovana Martina,
Do problema sa zubima u trudnoći dolazi isključivo zbog nedovoljne i neadekvatne oralne higijene te promjene nivoa hormona prilikom čega desni postaju osjetljivije na bakterije i povećava se sklonost ka nastanku bakterijskih infekcija. Kod trudnica se uglavnom javlja oticanje desni, krvarenje pri pranju zuba ali i povlačenje nivoa zubnog mesa čime zubi postaju izloženiji, vratovi zuba ogoljeni, što rezultira izuzetnom osjetljivosti zuba i bolnim senzacijama. Također, uslijed povećanja kiselosti u usnoj šupljini, može doći do pojave acidnog dentalnog plaka koji je primarni uzrok dekalcifikacije tvrdih zubnih tkiva te nastanka karijesa. Pošto ste već ušli u drugo tromjesečje trudnoće, možete slobodnije pristupiti stomatološkim intervencijama, uključujući i rendgensko snimanje zuba kao i liječenje uz aplikaciju lokalne anestezije.
U trudnoći je izbor lijekova koje možete uzeti protiv zubobolje ograničen, tako da je obavezna konsultacija sa ljekarom. Kada je riječ o analgeticima, bez posljedica se mogu uzeti preparati koji sadrže Paracetamol. Naš savjet je da poboljšate oralnu higijenu, koristite četkicu sa mekanim sintetskim vlaknima, zaobljenim krajevima te kratkom glavom, uvedete korištenje zubnog konca barem jednom dnevno, te povećate unos namirnica bogatih vitaminom C i kalcijem.
Od prirodnih lijekova bismo izdvojili klinčić koji sadrži eugenol te služi kao prirodni antibiotik te dezinficira usnu šupljinu. Zapamtite, posjet stomatologu za vrijeme trudnoće može samo pomoći, nikako naškoditi Vašoj bebi.
 
Odgovara: Dunja Divanović, doktor stomatologije

Pročitajte još