Probajte dijetu u koju se kune Novak Đoković

Piše: Redakcija
Novak Đoković uvijek izaziva pažnju bez obzira šta radi. Tako je sada objasnio koncept autofagije, dijete koje se pridržava. Kako kaže autofagija nije izgladnjivanje. Jedeš, ali u određenom vremenskom prozoru.

Navodno, ovakav način ishrane podrazumijeva izbacivanje natloženog otpada u tijelu, ali i njegovo transformisanje u funkcionalne ćelijske elemente. Ovdje je ključna riječ povremeni post. Naime, kako kaže ova teorija, ako po cijeli dan nešto jedemo, ćelije nemaju priliku za oporavak i čišćenje od toksina. Kratki periodi posta pružaju ćelijama vrijeme da to urade.

Zato savjet je da izabere tri neuzastopna dana u kojima ćete postiti 16 sati, a hranu unositi samo osam sati.

Novak je objasnio i kako se hrani pred susrete:

– Pred mečeve ne jedem mnogo, ne pojedem četiri jaja sa slaninom ujutru, a znam da ima i takvih sportista. Finale Wimbledona je bilo u 14 sati po lokalnom vremenu, najviše bih bio na tečnostima i laganoj hrani pred mečeve, na primjer – batat. Bareno povrće bez začina i ulja, samo da mi da snage i energije, voće prije toga. Ovsene pahuljice i tako to. Onoliko koliko ja osjećam da je potrebno i naravno i dosta tečnosti. Hidriram se sa vitaminskim tečnostima i sportskim pićima. Ali, to sam ja! Znam dosta sportista koji vole da se najedu i osjećaju sitost i da je to to.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti