4 namirnice koje štete vašem organizmu više nego cigarete

Piše: Azra

Naučnici su otkrili da nedostatak važnih hranjivih tvari može znatno oštetiti naše zdravlje, pa tako neki proizvodi za koje mislimo da su zdravi mogu imati destruktivan učinak na naše tijelo. Donosimo vam 4 namirnice koje se smatraju zdravima, a štete vašem organizmu više nego cigarete.

Žitarice
Žitarice su oduvijek smatrane jednostavnim rješenjem za zdrav i hranjiv doručak. Ipak, nemaju sve vrste žitarica isti dobar učinak. Većina njih je napravljena od rafiniranih zrna. Tokom tog procesa, žitarice gube značajnu količinu vlakana i drugih sastojaka koji vam pomažu ostati siti. Da ne spominjemo još i ogromnu količinu šećera koja im se dodaje kako bi imale bolji okus i bile privlačnije djeci. Povećan unos šećera može uzrokovati dijabetes, bolesti srca i pretilost. Umjesto žitarica, konzumirajte zobene kaše ili integralne žitarice, koje sadrže dovoljno vlakana da vas zasite i daju vam energiju.

Svježi voćni sokovi
Voće se smatra zdravim za našu prehranu, a svježi sokovi su jednostavan način kako unijeti dnevnu dozu voća. Ipak, u tekućem obliku, voće izgubi većinu svojih korisnih elemenata, poput vlakana koja igraju ključnu ulogu u sprječavanju dijabetesa, bolesti srca i pretilosti. Štoviše, nekontrolirano konzumiranje sokova zapravo može dovesti do pojave ovih zdravstvenih problema zbog količine šećera koju sadrže. Ustvari, neki od njih imaju isto šećera koliko i limenka Coca-Cole.

Sushi
Sushi sam po sebi nije štetan. No, problem predstavljaju razni sastojci i aditivi koji se dodaju u njega. Mnoge rolice danas sadrže majonezu, krem sir, umake i druge sastojke koji povećavaju hranjivu vrijednost sushija i čine da jedna rolica ima kalorijsku vrijednost dovoljnu za čitav dan. Kako biste izbjegli problem s težinom, birajte jednostavne rolice od lososa ili probajte sashimi.

Soja
Soja može biti štetna za vaše zdravlje, kao što je i za ekologiju. Većina soje je genetski modificirana, što znači da je teško da ćete dobiti bilo koji od obećanih hranjivih sastojaka iz njih. Drugi problem sa sojom je visoka koncentracija biljnih estrogena koji povećavaju njihovu razinu u vašem tijelu i narušavaju vaš menstrualni ciklus. Iz istih razloga, uzimanje soje je obično povezano s povećanom aktivnošću hormona štitnjače, što može dovesti do neočekivanog gubitka težine i povećanog znojenja.

Izvor: wall.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti