Mršavost je veliki javnozdravstveni problem: Udebljajte se sigurno

Piše: Azra

Brojni zdravstveni rizici povezani su s manjkom težine, uključujući gubitak kose, suhu kožu, probleme s plodnošću i loše zdravlje zuba. U teškim slučajevima, ljudi koji imaju premalu težinu mogu imati oslabljen imuni sistem sistem ili razviti osteoporozu. Dobra vijest je da postoje načini da svojoj dnevnoj prehrani dodate hranjivu hranu koja vam može pomoći da dobijete na težini. Dodavanje obroka i međuobroka te povećanje veličine porcije načini su za unos više kalorija dnevno. Konzumacija korisnih masnoća, cjelovitih žitarica, voća i povrća i mnogo vode načini su na koje možete postići pravu težinu za sebe.

NISU SVE KALORIJE JEDNAKE

Imajte na umu da neki ljudi prirodno imaju manje masti od drugih i mogli bi se smatrati premršavima zbog niskog BMI-a (indeksa tjelesne težine), ali inače su savršeno zdravi. Isto vrijedi i za one koji se mogu smatrati gojaznima na temelju svog BMI-a. Zato je najbolje razgovarati sa svojim ljekarom koji može postaviti tačnu dijagnozu.

Ako imate manjak kilograma i utvrđeno je da bi vašem zdravlju dobro došlo debljanje, ljekar će vam, vjerovatno, preporučiti da jedete više hrane bogate hranjivim tvarima i kalorijama, kako biste lakše dobili na težini. Kako biste se zdravo udebljali, trebate unijeti više kalorija nego što vaše tijelo sagorijeva, idealno s hranom bogatom hranjivim tvarima. Nisu sve kalorije jednake, a neki su izbori hrane hranjiviji od drugih.

Ako imate manjak kilograma, obično ćete htjeti unijeti dodatnih 500 kalorija dnevno. Da biste to učinili, možete jesti dodatne obroke ili povećati veličinu obroka koje inače jedete. Također možete povećati unos kalorija i masti dodavanjem korisnih mononezasićenih i polinezasićenih masti kao što su avokado, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja.

Ako nemate previše apetita, vjerovatno će vam dobro doći grickanje malih kaloričnih zalogaja tokom dana. Iako se može činiti kao jednostavno rješenje posegnuti za vrećicom slanog čipsa ili slatkim sladoledom, budući da te namirnice sadrže značajan broj kalorija, nisu dovoljno hranjive. Hrana bogata šećerom i solju može učiniti da se osjećate tromo i napuhano. Osim toga, redovita i prekomjerna konzumacija ove hrane može dovesti do povećanog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

 

  • savjeta za sigurno debljanje
  1. Uzmite dodatnu krišku tosta od cjelovitih žitarica s puterom od kikirikija za doručak
  2. Pijte punomasno mlijeko, 100% voćni sok ili sok od povrća
  3. Dodajte više sira u omlet i upotrijebite dodatno jaje
  4. Stavite jaje na tost s avokadom

Avokado je nadaleko poznat kao superhrana, jer je pun zdravih masnoća i vlakana te je izvrstan izvor proteina. Odličan su izbor za dijetu za debljanje. Podignite tost s avokadom na još viši nivo uz pečeno ili poširano jaje za dvostruku dozu proteina i dodatne kalorije.

  1. Narežite jabuku i poslužite s puterom od oraha
  2. Jogurtu dodajte sjeckane orašaste plodove, zob, voće i med
  3. Povećajte unos proteina (i kalorija) pomoću proteinskih pločica
  4. Koristite kiselo vrhnje kao glavni preljev
  5. Jedite veće porcije škrobnog povrća poput krompira
  6. Birajte krem ​​juhe umjesto bistrih
  7. Dodajte umake od sira zelenom povrću
  8. Jedite crveno meso (i birajte nemasne komade za zdravo srce)

 

(E.T.M.)

Pročitajte još