Ove loše navike u vježbanju uništavaju tijelo kako starite

Piše: L. K. P.

Ispravan pristup treningu i pravilno vježbanje od ključne su važnosti kako biste ostvarili sve dobrobiti za tijelo i zdravlje te spriječili preuranjeno starenje i očuvali mladolikost i mobilnost.

Određene fitness navike mogu naškoditi tijelu, zato se čuvajte ovih uobičajenih zamki dok idete prema svojim 60-ima. Redovna tjelovježba je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako biste usporili starenje i nadoknadili ili odgodili neizbježni utjecaj vremena na mobilnost, tjelesnu građu i kvalitetu života.

Uprkos tome, potreban je ispravan pristup treningu, posebno kako starite i imate manje prostora za greške.

Uostalom, nitko ne ostaje zauvijek u 20-ima, a kako tijelo stari, greške koje činite mogu vam još više unazaditi zdravlje i cjelokupni napredak.

Ovo je sedam najčešćih zamki u pristupu fitnessu dok ulazite u svoje 60-e:

Ako ste se pronašli u jednoj ili više loših navika, razmislite o tome da prilagodite svoju rutinu vježbanja. Također, uvijek imajte na umu da su zdrava prehrana puna voća, povrća i proteina u kombinaciji s puno sna i dobrom hidratacijom ključni čimbenici, bez tjelovježbe, koji utječu na to da ostanete u formi i zdravi u zlatnim godinama.

  1. Pretjerivanje s kardio vježbama

Iako je kardio trening izvrstan za zdravlje srca i može pomoći u kontroli tjelesne težine, previše istoga zapravo može biti štetno. Dok se većina ne treba brinuti o previše kardio vježbi, ako stalno radite na njima i zanemarujete druge oblike tjelovježbe, to nije najoptimalniji put za dugoročne, potpune dobitke u kondiciji za pojedinca u bilo kojoj dobi. Ravnoteža je ključna. Uključite kombinaciju kardio vježbi, vježbi snage i vježbi fleksibilnosti u svoju rutinu.

 

  1. Zanemarivanje treninga snage

U skladu s prethodnom stavkom, trening snage je apsolutno neophodan kako biste zadržali tonus mišića, ravnotežu, snagu kostiju i cjelokupnu pokretljivost kako starite. Suprotno uvriježenom mišljenju, trening snage nije samo izgradnja masivnih mišića. Zanemarivanje treninga snage može dovesti do mišićne neravnoteže, smanjene snage i većeg rizika od osteoporoze.

  1. Preskakanje istezanja i rada na mobilnosti

Fleksibilnost i pokretljivost često zauzimaju drugo mjesto u mnogim rutinama vježbanja, ali su neophodni za održavanje punog raspona pokreta u zglobovima. Zanemarivanje istezanja i pokretljivosti može dovesti do smanjene fleksibilnosti, mišićne neravnoteže i većeg rizika od ozljeda. Uključivanje aktivnosti kao što su joga, opće istezanje i vježbe s punim opsegom pokreta ključni su dio sveobuhvatnog fitness programa protiv starenja.

 

  1. Ne pružanje tijelu vremena za oporavak

Iako je važno ostati dosljedan rutini vježbanja, jednako je važno dati tijelu vremena za odmor i oporavak. Preforsiranje može dovesti do raznih problema, uključujući smanjenu imunološku funkciju, hormonsku neravnotežu, povećan rizik od ozljeda i gubitak motivacije. Opća preporuka je da se nakon svaka dva dana vježbanja odmorite cijeli dan kako biste se oporavili i imali koristi od programa vježbanja.

 

  1. Ignoriranje boli

Iako možete očekivati određenu razinu nelagode kada radite trening otpora ili druge oblike intenzivne vježbe, bol je jasan signal tijela da nešto nije u redu. Ignoriranje bolova može dovesti do ozbiljnih ozljeda i dugotrajne štete. Ako tijekom izvođenja određene vježbe osjećate nelagodu, u koljenu ili donjem dijelu leđa, stanite, provjerite radite li pravilno, a ako bol potraje, obratite se medicinskom stručnjaku.

 

  1. Zanemarujete važnost hidratacije

Tijelo treba vodu za regulaciju temperature, prijenos hranjivih tvari i održavanje zdravlja zglobova. Unatoč tome, mnogi ne piju dovoljno vode svaki dan. Akutni učinci dehidracije uključuju smanjenu energiju i fokus, zatvor, vrtoglavicu i druge neugodne osjećaje. Kronična dehidracija može imati razorne učinke na organizam, uključujući razne probleme. Ako se puno znojite tijekom vježbanja, svakako nadoknadite izgubljenu tekućinu vodom ili napitkom s elektrolitima – osobito ako ste skloni jesti malo soli.

 

  1. Prenaglašavanje izolacijskih vježbi

Ako radite trening otpora, važno je usredotočiti se na složene pokrete koji pogađaju više mišićnih skupina. Izolacijske vježbe mogu biti korisne za oblikovanje tijela i rehabilitaciju. Međutim, njihovo pretjerano naglašavanje nauštrb složenih vježbi može dovesti do mišićne neravnoteže i također vas lišiti mnogih prednosti koje proizlaze iz funkcionalnih pokreta kao što su čučnjevi, zgibovi i slično. Kao pravilo, treninzi otpora trebali bi uključivati tri do četiri složene vježbe i ne više od jedne ili dvije izolacijske vježbe, donosi ETNT.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti