Dijeta s krompirom za brzo i efikasno mršavljenje

Piše: Redakcija

Postoje različite varijante prehrane krompirom. Zajedničko im je da tokom dijete jedemo uglavnom nemasni krompir. Što najčešće znači kuhani krumpir bez dodataka poput maslaca. Ovisno o varijanti, dnevno pojedemo oko 600 do 1000 grama (1 kg!) krompira, plus svaki dan oko 100 grama nemasnog krem sira ili tri jaja. Kombinacija znači da tijelo može dobro apsorbirati i iskoristiti proteine, što znači da duže ostajete siti. Ova dijeta uključuje u svom izvornom obliku krompir uz svaki obrok. Ali, ako ujutro nemate apetita za čudotvornim krompirom, za doručak možete pojesti porciju integralnih zobenih pahuljica s malo nemasnog jogurta i svježeg voća ili dvije kriške integralnog hljeba sa svježim sirom. Nešto manje stroga varijanta dopušta i svježe povrće, nemasno meso ili ribu kuhanu na pari kao prilog, što ishranu čini manje monotonom. Međutim, budući da je krompirova dijeta jedna od monodijeta, ne smije se provoditi duže od sedam dana.

Kako pripremiti krompire?

6 simple tips to lose belly fat with the Potato Hack 5-day diet | Health  Tips and News

Kako ćemo pripremiti krompir, ovisi o nama: kuhan na klasičan način ili kao pečeni krompir ili pire od krompira. Za vrijeme dijete s krompirom morate puno piti, a idealno je barem 2,5 do 3 litre negazirane vode ili biljnih i voćnih čajeva. Budući da ova dijeta prvenstveno dehidrira tijelo, prvih nekoliko kilograma brzo ode. Ali, to je i veliki nedostatak prehrane s krompirom: prvenstveno ispire vodu, a ne i rezerve masti. Osim toga, kao i sve druge monodijete, također nosi visok rizik od yo-yo efekta ako nakon dijete jedete kao prije.

Zašto nam krompir pomaže pri mršavljenju?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by André Dietrich (@andrews_bbq_camp)


Nekada se smatralo da je krompir hrana koja deblja – pogrešno, kao što danas znamo.

Krompir spada u skupinu alkalnih namirnica i stoga se često koristi u alkalnom postu. Kalij ih čini vrijednima za našu kiselo-lužnatu ravnotežu. Također pomaže kod dehidracije.

Krompir je pun vlakana i vrijednih ugljikohidrata. To zajedno osigurava dugotrajan osjećaj sitosti, a rizik od žudnje za hranom je nizak.

Razina šećera u krvi nam vrlo sporo pada kada jedemo krompir, što pozitivno utječe na sagorijevanje masti, a pomaže i kod mršavljenja.

Vitamin C jednako je dobar za naš metabolizam masti. A krompir ga zapravo sadrži prilično: 100 grama krompira sadrži ukupno 20 miligrama vitamina C.

Budući da se sastoji od gotovo 80 posto vode, krompir ima malo kalorija.

Izvor: Miss7.24sata.hr

(L. M.)

Pročitajte još