Kafa na prazan želudac može loše utjecati na vaš metabolizam

Piše: Redakcija

Unsplash

Ispostavilo se da ujutro nije dobro piti kafu na prazan želudac jer to može smanjiti sposobnost tijela da upravlja šećerom u krvi.

Unsplash

To je važno ako želimo zadržati razinu šećera u krvi u sigurnom rasponu kako bismo smanjili rizik od stanja poput dijabetesa i bolesti srca. Istraživači sa Sveučilišta Bath vjeruju da bi ove nove informacije o kafi mogle imati ‘dalekosežne’ zdravstvene implikacije.

U istraživanju znanstvenici su željeli saznati kako loš san i jutarnja kafa utječu na metabolizam. Sudjelovalo 29 muškaraca i žena koji su prošli tri eksperimenta.

Prve noći istraživanja ispitanici su normalno spavali i ujutro pili slatko piće. Druge noći istraživači su im svakih sat vremena ometali san na pet minuta i opet su pili slatko piće nakon buđenja. I za posljednji test, sudionike su ispitivači budili tokom noći, ali ovaj put su pili jaku, crnu kafu, pola sata prije slatkog pića. Slatko piće kalorijama je odgovaralo prosječnom doručku odrasle osobe. Tokom svakog od testova, istraživači su prikupljali uzorke krvi kako bi pratili metabolizam ispitanika.

Pokazalo se da pijenje kafe prije doručka može negativno utjecati na kontrolu šećera u krvi. Kafa, popijena prije doručka, smanjila je kontrolu šećera u krvi za 50%. Odlična vijest je da nema razlike u kontroli šećera u krvi između lošeg i normalnog sna.

– Znamo da će gotovo polovica od nas ujutro prvo popiti kafu. Ovo istraživanje je važno i ima dalekosežne zdravstvene implikacije, jer smo do sada malo znali o tome što kafa čini našem tijelu, posebno za kontrolu metabolizma i šećera u krvi. Jednostavno rečeno, kontrola šećera u krvi oslabljena je ako ujutro prvo popijemo kafu na prazan želudac, posebno nakon noći poremećenog sna. To bismo trebali spriječiti tako da prvo nešto pojedemo, a onda popijemo kafu – rekao je profesor James Betts sa Sveučilišta Bath, piše Mirror.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti