Spriječiti i liječiti! Kako pravilno njegovati osjetljivu kožu kod djece

Piše: Redakcija

Suha i crvena koža, svrab i upala. Koža naših mališana je nježna i meka i kao takva izložena je čestim reakcijama na stvari iz okoline s kojima dolazi u kontakt. Oni s kojima se roditelji najčešće susreću su atopijski i kontaktni dermatitis te seboreja, no iako ih je na prvi pogled teško razdovojiti jedno od drugog, oni se razlikuju po načinu na koji nastaju i kako se liječe.

U prvim godinama svog života naše su bebe neprestano izložene crvenilu koje se javlja od pelena, hrane, deterdženata ili pak nečeg trećeg. Iako većina njih nije ozbiljna i uz pravilnu njegu do njih neće ni doći ili će jednako brzo proći kako i dođu, to ne znači da zbog toga manje brinemo.

Atopijski dermatitis

U prvim danima bebina života crvenila u području laktova, koljena, vrata, vlasišta i obraza svakodnevna su pojava koja nekada brzo prođe, a nekada ne prolazi čak ni nakon što smo učinili sve što smo mogli uz pomoć klasičnih njegujućih krema. U tom slučaju lako je moguće da je riječ o atopijskom dermatitisu. Ovaj oblik ekcema jedan je od najčešćih koji se javlja na nježnoj bebinoj koži i najčešće je nasljedan ili povezan s hranom koju ona unosi. On može biti neugodan za bebu jer ga prati svrbež, crvenilo i suha koža, koje dijete može činiti nervoznim te poremetiti njegov san i svakodnevicu provedenu u veseloj igri. Kako bismo mu pomogli, trebali bismo otkriti koji su to „okidači“ ekcema, bilo da je to nova namirnica koju ste uveli u bebinu dohranu ili križna alergijska reakcija.

Vrlo je važno da se roditelji educiraju o prirodi ove kožne bolesti te pravilnoj njezi, koja zahtijeva izrazito nježne kreme koje će pomoći u oporavku narušene barijere kože i pružiti joj potrebnu zaštitu. Što koristiti jednom kada dođe do atopijskog dermatitisa, najbolje je provjeriti s pedijatrom. No, neprestanom uporabom kvalitetnih i njegujućih krema bez alergena koje vlaže kožu naše bebe možemo preventivno djelovati i potencijalno spriječiti pojavu ekcema.

Kontaktni dermatitis

Mala djeca pužu, dodiruju razne površine i stavljaju sve što im je pri ruci u usta. Iako je ova senzomotorička faza nevjerojatno važna za djecu, ona je istovremeno i prava noćna mora za roditelje. Osim što moramo paziti na veličinu predmeta u njihovoj blizini te na bakterije i viruse, neka djeca mogu razviti i kontaktni dermatitis. On se javlja kao reakcija na bebin kontakt na stvari koje je okružuju. To mogu biti deterdžent, hemijska sredstva, metal, boja, lateks, duhanski dim te raznorazni alergeni. Crvena lampica svima nama će se upaliti kada se uz svrbež i crvenilo na koži pojave i plikovi te zadebljana koža sklona perutanju. Baš kao i kod atopijskog dermatitisa, važno je detektirati iritanse i izolirati ih iz bebine okoline što je više moguće kako bi se bolest zaliječila.

Zato od prvih bebinih dana treba paziti s kojim deterdžentom i omekšivačem peremo dječju odjeću, pogotovo bodije, čarapice, tajice i trenirke koje izravno dodiruju bebinu nježnu kožu jer njihov sastav lako može potaknuti reakcije na koži, dok odraslima neće smetati. Birajte dermatološki testirana sredstva za pranje odjeće namijenjene osjetljivoj bebinoj koži.

Seboreja

Seboreični dermatitis je jedna od najčešćih kožnih bolesti koja zahvati gotovo svaku bebu, a nama je poznata kao tjemenjača. Još nije poznato kako do nje dolazi, no vrlo ju je lako prepoznati jer izgleda poput masnih ljuskica na tjemenu djeteta. Najbolji način za rješavanje ovog problema jest da nabavimo bademovo ulje,  šampone za tjemenjaču, kao i nezaobilaznim češljićem za nju uz pomoć kojeg ćemo ljuskice odstraniti. Tjemenica obično prolazi do trećeg mjeseca djetetova života, no u slučaju da traje duže od godine dana, dijete treba pregledati pedijatar kako bi se isključile druge bolesti.

Izvor:Zadovoljna.hr

Pročitajte još