Ove sobne biljke potrebne su svakom domu: Lako se održavaju, prelijepo izgledaju, a uništavaju viruse

Piše: I. H.

Poznato je da je zelena oaza raj za oči i dušu, no, neke biljke pored estetske uloge, imaju i onu zdravstvenu – ljekovitu.

Tokom sezone prehlade i gripe svi traže dodatne načine da se zaštite od infekcija. U tome mogu da pomognu i sobne biljke koje sadrže fitoncide i esencijalna ulja.

Ove biljke u stanju su da pročiste zrak od ulične prašine, patogenih bakterija, pa čak i virusa.

Pogledajte o kojim biljkama je riječ, te nabavite neku od ove tri ukrasne biljke koje štite od virusa, jer će vam u ovom periodu godine biti od velike koristi.

 

 

Muškatla

Ova biljka, ne samo da će uljepšati dom prelijepim cvijetovima, već će pomoći i u zaštiti od virusa i patogenih bakterija.

Smatra se da geranijumi sa crvenim cvijetovima imaju maksimalna ljekovita svojstva, ali bijele, ljubičaste i roze sorte ne nose se ništa manje sa zadatkom prečišćavanja zraka u zatvorenom prostoru. Supstance koje biljka luči su toliko djelotvorne da su destruktivne za streptokoke, stafilokoke, viruse gripa i razne bakterije koje izazivaju akutne respiratorne infekcije.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Edita Fister (@editin_cvetoci_raj)

Biljka je vrlo laka za održavanje i dobro podnosi zagrijane prostorije. Najvažnije je da je postavite na dobro osvijetljeno mjesto i redovno je zaljevate – ali umjereno, tako da zemlja ima vremena da se potpuno osuši.

 

Sanseveria

Ova biljka sa ekspresivnim listovima zašiljenim na krajevima biće odlična unutrašnja dekoracija i pomoći će u održavanju zdrave mikroklime u stanu.

Svekrvin jezik, ne samo da savršeno pročišćava i vlaži zrak, ima i izražena imunomodulatorna, antivirusna i fungicidna svojstva, a također, povećava otpornost na prehlade.

 

Laka je za njegu i lako podnosi kratkotrajnu sušu, pa je pogodna za one koji ponekad zaborave na zaljevanje. Najbolje uspijeva u dobro osvjetljenim prostorijama, ali treba da bude smještena na mjestu gdje ne dopire direktna sunčeva svjetlost.

 

Monstera

Monstera je prelijepa biljka koja može da naraste i do dva metra i izgleda impresivno u svakom interijeru.

Veliki listovi monstere oslobađaju korisne supstance koje potiskuju viruse i mikrobe, a također pomažu u jonizaciji zraka. Ljekovita svojstva ove biljke dobro su poznata u jugoistočnoj Aziji, gdje je od davnina bio običaj da se monstera smjesti u pacijentovu sobu kako bi se ubrzao oporavak.

Monstera preferira difuzno svjetlo i djelimičnu sjenu i uopšte ne toleriše direktnu sunčevu svjetlost; savršena je za sobe na sjevernoj strani. Međutim, ne voli hladnoću. Kada joj je toplo, listovi brže rastu.

Pročitajte još