Kako se sigurno i prirodno riješiti celulita

Piše: L. K. P.

Celulit je, bez sumnje, jedan od najvećih problema s kojima se suočava gotovo svaka žena. Naime, prema procjenama, između 85 i 98% žena ima problema s celulitom. U svijetu se troše milijarde na različite preparate protiv celulita, no njihov je učinak upitan, a neželjene nakupine vrlo se brzo ponovo stvore i čine probleme najčešće na butinama, stražnjici i trbuhu.

Na stvaranje celulita najprije utječu hormoni, a ključnu ulogu ima estrogen. Hormoni imaju funkciju da, daju čvrstoću i elastičnost kože, reguliraju cirkulaciju krvi i limfe te pospješuju gomilanje masnog i vezivnog tkiva. Uz estrogen, u stvaranju i gomilanju celulita sudjeluju i drugi hormoni, poput katekolamnina (adrenalin, noradrenalin i kortizol) te inzulina, prolaktina te tiroidnih hormona.

Celulit se znatno češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca iz tri razloga:

Hormonalne promjene koje oslabljuju vezivna tkiva oko stanica masti i negativno utječu na strukture koje održavaju elastičnost kože. Ove se promjene događaju kod žena u periodu 25-35 godina kad estrogen kod žena prirodno opada.

Menstrualni ciklus također igra važnu ulogu u nakupljanju celulita jer žensko tijelo prije početka mjesečnice ispušta enzim koji razbija stanice kolagena.

Žene prirodno nakupljaju više masnog tkiva od muškaraca, posebno u kritičnim zonama na kojima se nakuplja i najviše celulita. Studije su pokazale da muškarci značajno bolje oksidiraju masno tkivo od žena, a moguće je da na to utječe upravo estrogen.

Masne stanice se kod žena distribuiraju u vertikalne slojeve, koji su skloniji stvaranju neravnina na tijelu, dok se kod muškaraca raspoređuju gušće, nalik mreži, te ne stvaraju celulitu karakteristična udubljenja i neravnine.

Dodatno, stanje s celulitom se pogoršava s godinama jer vezivna tkiva slabe, a koža počinje gubiti elastičnost, što dodatno ističe neravnine i nepravilnosti kože izazvane celulitom.

Evo nekoliko jednostavnih preventivnih koraka kojima nakupljanje celulita možete držati pod kontrolom.

Pobrinite se za zdravlje kože i vezivnog tkiva

Istopite masno tkivo

Poboljšajte tjelesnu i limfnu cirkulaciju

Poticanje limfne cirkulacije

Kako ostvariti ove ciljeve?

Trening snage

Naime, mnoge žene u neznanju izbjegavaju vrstu treninga koja im može najviše pomoći u borbi protiv njihovih najvećih neprijatelja. Prema mnogim studijama, što se bolje aktivira cirkulacija i limfa u celulitom pogođenim područjima, to će se celulit manje vidjeti. A upravo je trening snage najučinkovitiji način da se pokrene krvotok i limfna drenaža.

 

Druga s celulitom povezana prednost treninga snage je mišićni rast, koji izaziva zatezanje kože na svim mjestima gdje se to događa, što izaziva zategnutiji i puniji izgled te onemogućuje izgled „mrtve kože“.

Uključite omegu-3 u svoju prehranu

Uobičajena prehrana zapadnjaka manjka omegom-3, a obiluje omegom-6, a upravo nepravilan omjer ovih masnih kiselina uzrok je mnogih zdravstvenih poteškoća, uključujući kardiovaskularne bolesti, karcinome, upalne ili autoimune bolesti.

Među zdravstveno potvrđenim prednostima uzimanja omega-3 masnih kiselina je i poticanje proizvodnje kolagena i smanjenje upalnih procesa u organizmu, što značajno može pomoći u smanjenju celulita.

Omega 3 kapsule

Prehrana za “skidanje” masnog tkiva

Smanjenje postotka masnog tkiva ima pozitivne utjecaje na celulit, ali nije konačan “lijek” kako se mnogi nadaju. No, pravilnom i uravnoteženom prehranom svakako možete pomoći u topljenju masnog tkiva i poboljšanju općeg zdravlja.

Postoje i namirnice koje svojim sastavom potiču borbu protiv celulita pa ih je svakako dobro uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Donosimo 8 namirnica koje prednjače po svojim anticelulitnim svojstvima.

Banane

Voda

Voda s limunom

Suncokretove sjemenke

Chilli i kajenska papričica

Đumbir

Brazilski oraščići

Jaja

Ječam

 

Pročitajte još