Nuačnici s Harvarda otkrili su činjenicu kako su zaslađena pića i mesne prerađevine jedine ultra-prerađene namirnice koje povećavaju rizik od srčanih i moždanih udara.
Ultra-prerađena hrana ima visok udio masnoće, šećera i soli, nizak udio proteina i vlakana te sadrži umjetna bojila, sladila i konzervanse.
Pojam pokriva hranu koja sadrži sastojke koje osoba ne bi dodala kad kuha kod kuće, poput kemikalija, boja i konzervansa. Gotova jela, sladoled, kobasice, pržena piletina i kečap neki su od najpopularnijih primjera.
Međutim, ispostavilo se da nisu sve namirnice ovog tipa toliko nezdrave kao što se mislilo. Pokazalo se da jogurt, hljeb i žitarice od cjelovitog zrna, te dio grickalica zapravo smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a da pod svaku cijenu treba izbjegavati zaslađena pića i namirnice poput salama, kobasica i hrenovki.
– Veliki je problem što je toliko hrane klasificirano kao ultra-prerađeno, jer pojedine namirnice poput jogurta, umaka od
paradajza ili hljeba od cjelovitog zrna zbog visokog udjela vlakana, vitamina i minerala zapravo imaju potencijalne benefite za zdravlje – rekao je autor studije profesor Gunter Kuhnle za svjetske medije.