S dolaskom jeseni i hladnijih dana, stižu i prehlade i virusi a pitanje kako ojačati imunitet kada su dani promenljivi i hladni često muči mnoge. A nažalost, tek kada se razbolimo krenemo u borbu za jačanje imuniteta, što ide jako sporo. Ključno je preventivno djelovati i uključiti u ishranu nutritivno bogate namirnice.
Prema savjetu ljekara, nećete pogrešiti ako u ishranu, tokom hladnih meseci, uključite korjenasto povrće, citruse, žitarice i mliječne proizvode.
Svakodnevni unos optimalnih namirnica za drugi dio godine i promjenjivo vrijeme pomoći će vam da ostanete zdravi i otporni na viruse i infekcije disajnih organa.
Evo koje namirnice treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu ove jeseni, da bismo osigurali organizmu neophodnu zaštitu tokom hladnih dana.
Korjenasto povrće – mrkva, cvekla, krompir i celer bogati su vlaknima, vitamina A i C, što ih čini idealnim izborom za jačanje imunog sistema i poboljšanje varenja.
Citrusno voće – limun, narandža i grejpfrut obiluju vitaminom C, esencijalnim za zdrav imunitet i proizvodnju kolagena, neophodnog za regeneraciju kože i tkiva.
Žitarice – pšenica, riža i kinoa odlični su izvori ugljenih hidrata, vlakana, željeza i magnezija, jer pružaju organizmu potrebnu energiju i jačaju sistem za varenje.
Mliječni proizvodi – bogati kalcijem i proteinima, mliječni proizvodi pomažu očuvanju zdravih kostiju i mišića. Zimi, kada sunčeve svetlosti ima manje, mlijeko i mliječni proizvodi su ključni izvori vitamina D, važnog za imunitet.