Uz pomoć biljaka pobijedite jesenji umor

Piše: Redakcija

Svima nam je poznat manjak energije koji donosi proljeće, no neki će reći da i prijelaz iz toplog ljeta u jesen može dovesti do promjena poput umora, glavobolja, oscilacija u raspoloženju, nesanice ili otežane koncentracije. Simptome jesenjeg umora ne treba ignorirati, zbog toga vam donosimo savjete kako da ga pobijedite

Prelazna godišnja doba poput proljeća i jeseni značajno utječu na stanje našeg organizma. U proljeće, nakon duge i hladne zime bude se i bujaju ćelije organizma, a nakon ugodnog ljeta i s dolaskom jeseni naš metabolizam usporava svoj rad. Zbog toga se tokom ovih perioda organizam teško privikava na klimatske promene.
Javljaju se zdravstvene tegobe, umor, depresija i pad imuniteta koji rezultira alergijskim reakcijama, želudačnim tegobama i iscrpljenošću. Učestali simptomi su nagle promjene tjelesne težine, pad koncentracije i poremećaj sna.
Ljeto je općenito vrijeme kada ljudi imaju veće psihofizičke potrebe. A kako traje sve duže, čini se kao da smo dobili dugu zimu i dugo ljeto. S dolaskom ljeta mnogi osjećaju olakšanje, jer se pripremaju za godišnje odmore, a s druge strane, kako dan traje duže, nakon posla i svih obaveza u toku dana imaju mogućnost da u večernjim satima izađu u ugodnu šetnju ili borave na balkonima ili baštama.
Ipak, s dolaskom jeseni, nakon godišnjih odmora dolaze veće obaveze, kraći i sve hladniji dani, pa tih mogućnosti nemamo. To dovodi do depresije i lošeg psihičkog stanja. Stoga, moramo se regenerirati, a dobra je vijest da postoje biljke i namirnice koje se mogu iskoristiti kao prevencija za jesenski umor.

Neka vaš saveznik bude magnezij
Tokom stresnog perioda iz našeg tijela izlučuje se više magnezija. On, naravno, nije lijek, ali jedan je od preduvjeta za normalno funkcioniranje tijela pa ga vrijedi nadoknađivati. Možete posegnuti za bolje bioraspoloživim magnezijem. Možete koristiti magnezijev citrat, magnezijev oksid ili namirnice koje ga sadrže u većoj količini, poput orašastih plodova, brokule, banane…Magnezij iz magnezijeva karbonata i magnezijeva hlorida je slabo bioraspoloživ, pa ga izbjegavajte za ovu namjenu. On će dobro poslužiti kao laksans, ali ne kao nadoknada tog minerala.

Biljkama pobijedite umor
Naziv adaptogene biljke, kao i mnogo toga što je teško definirati, a zvuči moćno, često se ne iskorištava na baš najbolje načine, i to najčešće u svrhu internetskog marketinga pa se takvim biljkama pridaju i super moći. Adaptogene biljke, možemo reći, rade upravo to što im ime kaže – adaptiraju. Odnosno, one pomažu adaptirati naš organizam u periodu povećanih potreba.
Postoje dvije adaptogene biljke koje su veoma poznate. Jedna je ginseng, a drugu već nekoliko godina imamo i na našem tržištu, a riječ je Rhodiola rosea. To je biljka čijih kvalitetnih ekstrakata ima zaista malo, no zlata vrijede onima koji su pod povećanim opterećenjem. Ta se biljka može uzimati za prevenciju tokom težeg perioda, ali i za pomoć pri hroničnoj iscrpljenosti.
Prevencija je, naravno, najzanimljivija, ali dok se osjećamo dobro, često nam i ne pada na pamet posegnuti za nečim. Rodiola je izuzetno važna u periodu povećanih izazova, te vas može riješiti stresa. Rodiolu, ipak, nije dobro uzimati duži period, a ne smiju je uzimati djeca, trudnice, dojilje, osobe koje uzimaju antipsihotike ili antidepresive. No, uz anksiolitike zna biti dodatna pomoć za lakše proživljavanje težeg životnog perioda ili sezonske iscrpljenosti.

Namirnice bogate bioflavonoidima
Kad je riječ o drugim namirnicama koje će pomoći prevenirati iscrpljenost ili nas zaliječiti, tu su one bogate bioflavonoidima poput bobičastog voća, agruma, crnog vina, crne čokolade, mnogih začina…S obzirom na to da većina ne jede dovoljne količine ribe, treba ili poraditi na tome ili uzeti kvalitetni dodatak prehrani u obliku ribljeg ulja, bogatog EPA i DHA omega-3 nezasićenim masnim kiselinama koje, nažalost, ne možemo tako jednostavno dobiti iz nekog drugog izvora. Dakle, hranite se raznoliko, ako je moguće, pokušajte sebi ne zadati period izuzetno povećanih psihofizičkih potreba, posegnite za Radiolom i izdvojite vikend za odlazak u prirodu.

Pročitajte još