Zana Tafi, doktorica Zavoda za medicinu rada i sporta: Pojava vakcine signalizira da se nazire kraj pandemije

Piše: Adela Kukic

Iz dana u dan je sve više novozaraženih, kako u Kantonu Sarajevo, tako i u Bosni i Hercegovini. Utjecaj na radnu sposobnost stanovništa usljed posljedica pandemije je osjetan. O pandemiji Corona virusa, ali i egrospirometrijskom testiranju, razgovarali smo s doktoricom Zanom Tafi, doktoranticom medicinskih studija, koja je specijalizirala medicinu rada i sporta na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Ova rođena Livnjanka trenutno radi u Zavodu za medicinu rada i sporta i asistentica je na SSST Univerzitetu.

Koliko se pandemija Corona virusa odrazila na radnu sposobnost stanovništva?

– Tokom posljednja tri talasa Covida-19 došlo je do značajnog odsustva radnika s radnih mjesta. Naročito je izazovan povratak na radno mjesto pacijenata koji su imali jedan od težih oblika infekcije. U praksi, veliki broj pacijenata koji se vrate nakon prebolovane infekcije na radno mjesto imaju i dalje određene zdravstvene tegobe. Te tegobe su najčešće povećan zamor, nesanica, određeni neurološki deficit, kardiovaskularni problemi u vidu ubrzanog rada srca i novonastalog povišenog pritiska.

Na pragu smo četvrtog vala. Kako nakon svega sačuvati „zdravu psihu“?

– Veliki dio populacije, osim izolacije, narušenog zdravstvenog stanja, već se suočio s gubitkom posla, kao i članova porodice i prijatelja. Jedan od najpozitivnih događaja je upravo pojava vakcina, koja stanovništvu signalizira da se kraj pandemije nazire. Međutim, očekivano je da će posljedice po mentalno zdravlje ostati i tri godine nakon prestanka pandemije.  Ono što mi možemo učiniti za naše mentalno zdravlje jeste povećati fizičku aktivnost, koja smanjuje stres i jača imunološki sistem.

Mnogo se spekulira o vakcinama protiv Corona virusa, mišljenja su podijeljena. Jeste li se vakcinisali, preporučujete li vakcinaciju i zašto?

– „Public Health“ Engleske je, 22. maja 2021., objavio podatke o efikasnosti pojedinih vakcina na Delta soj Covid-19 infekcije. Podaci ukazuju da je Pfizer-BioNTech vakcina pokazala 88 posto efikasnosti dvije sedmice nakon druge primljene doze. Astra Zeneca vakcina je pokazala 60 posto efikasnosti dvije sedmice nakon druge primljene doze, a kod obje vakcine se pokazala efikasnost od samo 33 posto tri sedmice nakon prve primljene doze.

Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo jedini provodi ergospirometrijsko testiranje. Šta je ergospirometrija i šta uključuje?

– Ergospirometrijski test ili kardiopulmonalni test fizičkim opterećenjem (CPET) je ponovljiv, jednostavan i precizan neinvazivni test koji daje dodatne korisne informacije standardnom testu fizičkim opterećenjem. Osim precizne procjene maksimalnog aerobnog kapaciteta, CPET služi za  određivanje uzroka nedostatka zraka (dispneje) u naporu kao i određivanje normalnog odgovora pulmonalnog i kardiovaskularnog sistema na fizičko opterećenje. Analizom ekspiratornih gasova može se procijeniti aerobni funkcionalni kapacitet, uzrok smanjene tolerancije napora, kao i prognoza kod raznih grupa bolesnika sa srčanim, plućnim i mišićnim oboljenjima.

Koje su prednosti tog testiranja? Kada se ono radi, kome je preporučljivo?

– Priprema za izvođenje testa je vrlo jednostavna. Potrebno je da se noć prije testa odmorite, da ne pušite, niti uzimate alkohol i čaj, a posljednji obrok prije testa treba biti lagan, najkasnije 1-2 sata prije testa. Lijekovi se, osim ako vaš ljekar drugačije ne preporuči, uzimaju redovno i na test treba doći u udobnoj odjeći i obući.

A kako se izvodi?

– Izvodi se na ergobiciklu ili pokretnoj traci, uz kontinuirani EKG monitoring i mjerenje krvnog pritiska na kraju svakog nivoa. Tokom testa se preko maske, koja se nalazi na licu ispitanika, kontinuirano prati razmjena gasova te procjenjuje potrošnja kisika (kardiovaskularni sistem) i eleminacija ugljendioksida, kao i promjena ventilatornih parametara i rezerve disanja (pulmonalni sistem).

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti