Ljubavna priča kraljice Ranie i jordanskog kralja Abdulaha II: Kako se princ potrudio da osvoji najljepši dragulj

Piše: L. K. P.

Abdulah, najstarije dijete kralja Huseina i njegove druge supruge princeze Mune, još uvijek je bio princ kada je sreo prelijepu Raniu Al Jasin, obrazovanu i uspješnu mladu ženu sa diplomom Američkog univerziteta u Kairu, koja je radila u banci i u marketinškom sektoru kompanije Apple

Kraljica Rania rođena je u palestinskoj porodici 31. avgusta 1970. godine u Kuvajtu. Kraljem Zalivskog rata 1991. godine, seli se sa roditeljima u Aman, prijestonicu Jordana.

Sudbina je htjela da joj se 1993.godine put ukrsti sa putem budućeg jordanskog kralja, na večeri koju je organizovala prinčeva sestra. Abdulah je na prvi pogled bio potpuno očaran 22-godišnjom Raniom, što je kasnije priznao u svojoj knjizi “Our Last Chance” (Naša poslednja šansa). Iako se i on njoj odmah dopao, nije odmah pristala da izađe s njim na večeru.

Prema riječima jordanskog kralja, njegova supruga bila je “tvrd orah”, a tek nakon što ju je ko zna koji put pozivao na večeru, uz kutiju najfinije belgijske čokolade koju je obožavala, Ranija je konačno popustila. Presretan, Abdulah je lično spremio večeru za njih dvoje i time oduševio mladu ljepoticu, ali morao je i dalje da se trudi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

Kako bi osvojio Raniu, Abdulah ju je vodio na skijanje na vodi, vožnju po pustinji, čak je za nju organizovao let helikopterom. Prijatelji para kažu da je Abdulah izvukao Raniu iz njene “školjke”, a da je ona uspjela da ukroti do tada divljeg mladića. Počeli su sve češće da se viđaju.

– Pozvao sam je 30. januara na večeru povodom mog rođendana, a moj otac je bio zadivljen njenom ljepotom i inteligencijom. Pozvao me je iste noći i pitao: “Kada želiš da upoznam njene roditelje”? Odveo sam Raniu na jedno od najljepših mjesta – planinu Tal Al-Ruman na periferiji Amana. Izašli smo iz automobila, a ja sam joj rekao da naša veza ide u dobrom smjeru i da je brak dobra ideja. Nasmijao sam se, a ona je šutila. Tišinu sam shvatio kao Da. Posjetili smo njene roditelje nakon dvije sedmice i dobili njihovo odobrenje za brak”, napisao je kralj u svoj knjizi.

Raniom je najviše bila impresionirana nana Abdulaha II, kraljica Zein al Šaraf Talal, koja je na vjenčanju izgovorila: “Ti si dijamant koji će postati dio porodice Hašemita”.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Royal Hashemite Court (@rhcjo)

Nakon nešto manje od šest mjeseci poznanstva, par se vjenčao 10. juna 1993. godine na raskošnoj ceremoniji o kojoj je pričao cijeli svijet. Rania nije ni razmišljala da će ikada postati kraljica, jer nije bilo u planu da Abdulah naslijedi prijesto zbog političke nestabilnosti u zemlji. Nasljednik prijestolja trebalo je da bude Abdulahov stric, princ Hasan, ali njegov otac se neposredno pred smrt predomislio i odredio za kralja najstarijeg sina.

Promjene u načinu života koje su nastupile bile su veliki šok za Raniu. Sa 28 godina postala je najmlađa kraljica na svijetu. Ipak, svojim obavezama pristupila je veoma odgovorno i ozbiljno, a svaki njen potez pratio je veliki uspjeh.

– Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obavezala sam se jordanskom narodu da ću da mu služim najbolje što znam i svaki dan dajem svoj maksimum , izjavila je kraljica Rania kada je napunila 50 godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

Iz velike ljubavi Ranije i Abdulaha rodilo se četvero djece – kćerke Iman i Salma i sinovi Husein i Hašem.

Sin Husein nedavno je zasnovao svoju porodicu i uskoro će im on i njegova supruga podariti prvo unuče, a udaju kćerke Iman, za koju kažu da je kopija prelijepe majke, propratili su svi svjetski mediji.

Ove godine, par će proslaviti 31 godinu bajkovite ljubavi, a i danas kao i prvog dana, Rania za svog muža ima samo lijepe riječi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

– Svaki dan sa tobom je blagoslov. Sretan ti rođendan, čestitala je kraljica rođendan Abdulahu uz zajedničku fotografiju na Instagramu.

Pročitajte još