Ova tri vitamina odmah će vas podići na noge

Piše: Redakcija

Nutricionistkinja Julija Zumpano objasnila je koji vitamini i namirnice mogu ojačati tijelo i sačuvati ga od bolesti.

Svi znamo za staru poslovicu “jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van” i koliko je važno ojačati tijelo vitaminima da bismo bili zdravi i otjerali bolesti koje su oko nas. Nutricionistkinja Julija Zumpano za portal HealthClevlend Clinic objasnila koji vitamini i namirnice mogu ojačati tijelo i sačuvati ga od bolesti:

  • Vitamin C je jedan od najvećih prijatelja imunološkog sistema. Zapravo zbog manjka vitamina C možete biti skloniji bolestima. Namirnice bogate vitaminom C su: brokula, kelj, narandža, grejpfrut, mandarine, jagode, paprika i špinat. Dnevni unos vitamina C vrlo je važan jer ga tijelo ne proizvodi i ne skladišti. Dobra vijest je da se vitamin C nalazi u puno namirnica i da većina ljudi ne treba dodatak osima ako ga liječnik ne preporuči.
  • Vitamin B6 je od vitalnog značaja za biohemijske procese imunološkog sistema. Hrana bogata vitaminom B6 uključuje piletinu te ribu poput lososa i tunjevine. Ovaj vitamin se nalazi i u zelenom povrću i u slanutku koji je glavni sastojak humusa.
  • Vitamin E moćan je antioksidans koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Namirnice bogate vitaminom E su orasi, sjemenke i špinat.

Pročitajte još