Zima, zima, a YOGA je: Kolumna Sanje Šarić

Piše: Redakcija

 

Yoga nas vraća mjestima i vremenima kada je sve mirisalo na mir, sigurnost, ljubav. E da bi taj osjećaj trajao, moramo pokrenuti tijelo, moramo ga upoznati i osjetiti. Da nam ne bi bilo zimi zima, moramo disati. Da bismo zimu prezimili zdravi, moramo zdravo, ispravno i svjesno jesti

 

Piše: Sanja Šarić

Yoga nas uči kako da se povežemo s ritmom vlastitog tijela i prirode. Zato se trebamo prilagođavati godišnjem dobu. Zimi se snage obnavljaju, u prirodi kao i u ljudskom tijelu.  Kontroliraju nas lijenost, letargija i usporenost.

Praktikujući Yogu, ojačat ćete imunitet, zagrijati zglobove i mišiće, potaknuti cirkulaciju i ojačati pluća. Uz to ćete popraviti raspoloženje u dugim zimskim danima.

GHI JE ZDRAVA MASNOĆA

Kada smo kod zagrijavanja zglobova, Yogiji svakodnevno u svojoj ishrani koriste kravlje maslo (Ghi), koje najbolje podmazuje zglobove, jer, ako redovno vježbate, podmazavati ih morate. Ghi je zdrava masnoća i mogu ga koristiti i oni koji imaju holesterol. Otpadak Ghi-ja je margarin.

Prvi put sam na jednom predavanju čula za Ghi i odmah sam otišla u prašku prodavnicu zdrave hrane. Miris me vratio u djetinjstvo, jer su sve naše stare Majke i Bake koristile maslo i zaista taj okus njihove hrane je bio drugačiji.

Od tada ga koristim u svojoj kuhinji, za kuhanje, pečenje, mazanje. Ghi i med, fantastična kombinacija.

Vratimo se najljepšim mirisima života, tamo odakle smo krenuli na ovo naše putovanje, tamo gdje smo sve imali što nam treba, tamo gdje su želje bile male, a velike. Yoga nas vraća tim mjestima i vremenima kada je sve mirisalo na mir, sigurnost, ljubav.

E da bi taj osjećaj trajao, moramo pokreniti tijelo, moramo ga upoznati i osjetiti. Da nam ne bi bilo zimi zima, moramo disati. Da bismo zimu prezimili zdravi, moramo zdravo, ispravno i svjesno jesti. Da nam zimi ne bi padao imunitet, moramo svjesno misliti. I sada sve ovo ukrug, jer sve je povezano i sve je podjednako bitno, i ne samo zimi.

HRANA: PREĐITE NA TOPLOTNO TRETIRANU

Kad je riječ o prehrani u hladnijim mjesecima, pređite na toplotno tretiranu što je više moguće.  Jer ono što je sirovo i hladno, hladi i na taj način usporava probavu, a kako smo hladnoći izloženi izvana, nije dobro hladiti se hranom.

Ayurveda uglavnom preporučuje tri glavna obroka dnevno, uz eventualni popodnevni međuobrok.  Doručak bi trebao biti vruć, poput kaše, s dinstanim jabukama, šljivama ili kruškama, sa sirupom od hurmi, cimetom ili kvalitetnim kakaom.  S vremena na vrijeme jaja, kajgana, palačinke od tijesta od banane, supa ili dinstane jabuke s orasima.

Ručak bi trebao biti dovoljno topao i velik, jer u vrijeme ručka naša probava najbolje funkcionira, tako da trebate malu zdjelu supe i glavno jelo.  Kao popodnevni međuobrok preporučuje se svježe voće koje se ne miješa s drugom hranom u ayurvedskoj prehrani.

Za večeru su idealne guste supe i lakša jela, poput bulgura s laganim biljnim umakom ili kvinoje, itd. Mahunarke napuhuju mnoge ljude navečer, pa ih je bolje imati za ručak, kada je probava u punom jeku.  Važno je reći da bi idealna večera trebala biti najkasnije do 19 sati, a poslije bismo trebali odmoriti.

Zimi, tijelo usmjerava toplotu tamo gdje je najpotrebnije, a to su vitalni organi, tako da nam je dotok krvi do perifernih dijelova tijela sporiji, pa su nam ruke i noge hladnije. Najobičnije kruženje dlanovima i stopalima može nam pomoći da ugrijemo zglobove i prokrvimo i ugrijemo ruke i noge.

Asane, koje se preporučuju u zimskom periodu, naprimjer, zagrijavaju bubrege, a to su sve u kojima se savijamo naprijed ili nazad.

Rotacije pokreću varenje, koje može zimi biti usporeno.

Inverzije, koje dovode dotok krvi u mozak, pomažu dobrom raspoloženju i otklanjanju umora i tuposti. One pomažu pokretanju cirkulacije u grudima, istezanju grla, otvaranju sinusa i pluća. Predlažem neke od njih koje možete polako uraditi sami kod kuće.

Najbolje vrijeme za vježbanje je između 6 i 10 ujutro. Prije toga ne biste trebali jesti, samo popiti toplu vodu s limunom ili još dodati svježi đumbir.

U svaku poziciju ulazite polako i svjesno i pritišćite cijela stopala u pod, svaki prst, svaku liniju, to isto važi i za pozicije gdje koristimo dlanove. Dišite na nos, ne zadržavajte dah i ostanite koliko vam je ugodno. Ako vam dozvoljavaju tijelo i um, zatvorite oči da biste bili bliže sebi. Slušajte zvuk svog daha i osjetite kako se opuštate i sve više u poziciji uživate. Fokus je na ravnim leđima i da nikada ne idemo preko bola, jer preko bola prestaje Yoga.

Sretna nam, topla, zaljubljena i mirisna ova zima, koja se više nikada neće ponoviti, zato neka počne svjesno uživanje u njoj, odmah i sad uz Yogu, Yogu i neka je i neka traje.

(Autorica je instruktorica Yoge. Poslije polovine života provedenog u Pragu, gdje je počela svoj put Yoge, dolazi u svoje Sarajevo i posvećuje joj se potpuno)

Pročitajte još