Trikovi koji će osigurati kvalitetan san

Piše: Redakcija

Kvaliteta sna je jednako važna kao i održavanje zdrave ishrane i svakodnevno vježbanje. Istraživanja su pokazala da neredovno spavanje može uzrokovati probleme sa hormonima, usporiti motoričke sposobni, pa čak utjecati na funkcije mozga. Također, problemi sa snom mogu povećati tjelesnu težinu kod odraslih, ali i djece. Užurbani ritam života i velika količina stresa su u posljednjih nekoliko decenija prouzrokovali masovne probleme sa snom. Ukoliko želite optimizirati zdravlje ili izgubiti kilograme, dobar san treba biti jedna od prvih stvari koje ćete regulirati.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji mogu pomoći.

1.Povećajte izloženost jakom svjetlu tokom dana

Prirodno sunčevo svjetlo ili bijela svjetlost tokom dana pomaža kod održavanja cikličnog ritma koje neše tijelo ima. Ovo poboljšava dnevnu energiju, te će na taj način tokom sna organizam prirodno poboljšati kvalitetu sna.

2.Ne konzumirajte kafetin u kasnim satima

Kada konzumiramo kafetin kasno naveče to će stimulirati nervni sistem i može zaustaviti tijelo da se prirodno opusti tokom noći.

3.Pokušajte imati uravnotežen san

Idite spavati i buditi se u isto vrijeme, što je posebno važno prakticirati tokom vikenda. Na ovaj način stvorit ćete prirodni bioritam koji će omogućiti poboljšanje kvaliteta sna.

 

Alkohol je poznat kao suplement koji uzrokuje probleme sa snom, hrkanjem i hormonalne poremećaje. Također, mijenja proizvodnju melatonina, koji igra ključnu ulogu u ritmu tijela.

(L.M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti