Noćna mora svakog roditelja: Evo kako da riješite uši u kosi

Piše: I. H.

Vjerojatno ne postoji roditelj koji ne pretrne od straha kada vidi da se njegov mališan bjesomučno češe po glavi, jer uši su noćna mora svakog roditelja i djeteta.

Uši se najčešće šire među djecom predškolskog i školskog uzrasta tokom školske godine. Suprotno nametnutom mišljenju, uši i gnjide nemaju nikakve veze s čistoćom ili prljavom kosom, piše The Sun.

Uši se šire zbog kontakta glavom o glavu te zbog dijeljenja predmeta kao što su šeširi ili četke i češlji za kosu.

“Uši i gnjide čest su problem, posebno među malom djecom i porodicama koje su u bliskom međusobnom kontaktu. Jednom kada se otkriju, nema potrebe konsultovati liječnika opće prakse, ali liječenje treba započeti odmah i sve članove kućanstva treba pregledati i liječiti kako bi se zaustavilo daljnje širenje”, istaknula je glavna službenica za njegu u Engleskoj Ruth May.

Češljanje mokre kose najučinkovitije

Uši su žutosmeđe bubice koje biste mogli vidjeti kako trče po djetetovom tjemenu ili kosi, a gnjide su njihova jajašca koja su pričvršćena za vlas. Možda izgledaju kao perut, ali ako bolje pogledate, možete vidjeti da su ovalnog oblika umjesto ravnog.

 

Postoji nekoliko načina da se riješite ušiju i gnjida, no moglo bi proći nekoliko sedmica kako bi se zauvijek uklonile. Iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) preporučuje češljanje mokre kose kao najučinkovitiji način liječenja i prevencije.

 

Osim toga, savjetuje se pranje kose običnim šamponom i tretiranje bilo kojom vrstom regeneratora te češljanje cijele glave od korijena do vrha kose posebnim češljem sitnih zuba koji je dostupan u apoteci ili online. Ovaj postupak se preporučuje ponoviti petog, devetog i trinaestog dana kako bi se uhvatile sve uši. Potrebno je ponovo pregledati glavu sedamnaestog dana.

Kako bi pročešljali kratku kosu trebat će vam oko deset minuta, ali odvojite do pola sata za obradu duge, valovite ili kovrčave kose. Ako se vaše dijete vrati kući iz škole ili vrtića sa svrbežom glave, trebali biste provjeriti i vaše ostale ukućane.

 

Uši mogu postati otporne na insekticide

No, nema potrebe dezinficirati cijelu kuću jer je prijenos ušiju s neživih predmeta rijedak. Ali pranje šešira, jastučnica i drugih predmeta koji dodiruju glavu u vrućoj vodi mogu pomoći u suzbijanju ušiju.

 

Ako češljanje mokre kose ne daje rezultate, možete isprobati i losione i sprejeve koji ubijaju uši, a koje možete kupiti u supermarketima i apotekama. Numarkov farmaceut Kenny Chan rekao je za Sun da je moguće da uši razviju otpornost na neke tretmane insekticidima.

Proizvodi koji sadrže dimetikon, koji doslovno guše uši, trebali bi biti dobri za korištenje bez vjerojatnoće da nakon nekog vremena više ne djeluju. Ali uši mogu postati otporne na tretmane hemijskim insekticidima koji ih trebaju otrovati.

“Češljanje mokre kose i proizvodi koji sadrže dimetikon preporučeni su trudnicama i dojiljama, maloj djeci u dobi od šest mjeseci do dvije godine te osobama s astmom ili ekcemom”, istaknuo je Kenny.

Pročitajte još