Ako želite smršati, jedite ovo za doručak

Piše: Redakcija

Kada razmislite o prvom obroku ujutru, vjerovatno ćete pomisliti na neki teški i masni doručak, jaja, kobasice i tost, to je jedan od najznačajnijih načina za početak vašeg dana. Ali da li ste znali da postoji još bolja opcija?

Probudite se osjetite miris … gljiva

Moglo bi zvučati malo čudno, ali istraživači na Univerzitetu u Minesoti vjeruju da gljive mogu biti sastojak koji vam nedostaje za vaš snažni doručak. Njihova studija je pratila 32 učesnika tokom perioda od 10 dana. Svakog dana, učesnici su konzumirali ili dva serviranja gljiva ili dva serviranja mljevene govedine. Oni koji su jeli gljive na doručku osjećali su se znatno punije od onih koji su jeli meso za doručak. Ovi nalazi se nadovezuju na istraživanje koje je sprovela Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, koja je utvrdila da pečurke čak mogu dovesti do gubitka težine prilikom zamjene mesa.

Pored osjećaja sitosti, gljive daju širok niz drugih prehrambenih prednosti. One ne sadrže mnogo kalorija i pune su s vitalnim hranjivim tvarima, poput vitamina D, vlakana, selena i antioksidansa.

Zdravlje na stranu, gljive također mogu rasprsnuti okus na bilo koji obrok. Dakle, ako ste u potrazi za ukusnijim i sitnijim doručkom, gljive mogu biti rješenje! Dodajte ih na omlet ili ih jedite na tost – mogućnosti su beskrajne.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti