Imam li migrenu ako me boli glava?

Piše: Redakcija

Migrena počinje bilateralnim glavoboljama u području čela, oka i sljepoočnice. Ova vrsta glavobolje je dvostruko češća kod žena, a najčešće počinje u vrijeme puberteta, i to s početkom menstruacijskog ciklusa. Povezana je s hormonskim statusom žene, učestalije se javlja predmenstraulno i za vrijeme ovulacije

 

Migrena s aurom

Migrena s aurom pojavljuje se kod četvrtine bolesnika, a sama aura prethodi napadima glavobolje te je karakterizirana prolaznim neurološkim ispadima. Tu treba naglasiti vidne simptome koji mogu biti pozitivni u vidu scintilirajućih skotoma (obojeni svjetlucajući ili crno-bijeli podražaji) koji se šire vidnim poljem, ili ipak negativni (pojava slijepih tačaka u vidnom polju, ispad jedne polovice vidnog polja). Aura obično traje između pet i 20 minuta, a najviše do jedan sat prije razvoja glavobolje. Nakon toga dolazi do razvoja pulsirajuće boli, mogu se pojaviti simptomi poput vrtoglavice i ataksije, no bitno je napomenuti da bolesnici koji boluju od migrene s aurom već poznaju svoju bolest, karakterističan nastup simptoma i njihov prolazni karakter, što je bitna razlika od moždanog udara, piše portal pliva zdravlje.

 

Drugi tipovi migrene

Drugi tipovi migrene su migrena s produljenom aurom, familijarna hemiplegična migrena i bazilarna migrena, a može se javiti i aura bez migrene.

Migrena s produljenom aurom predstavlja podvrstu migrene u kojoj jedan simptom aure traje dulje od 60 minuta, ali manje od 7 dana.

Familijarna hemiplegična migrena je karakterizirana prolaznom motoričkom slabošću udova ili hemiparezom, a kod ove podvrste migrene karakteristična je pozitivna obiteljska anamneza.

Bazilarna migrena se pojavljuje kod mlađih osoba, simptomi glavobolje upućuju na ishodište u moždanom deblu i zatiljnim režnjevima, a ispadi mogu biti u vidnom polju se te mogu javiti vrtoglavica, šum, oslabljen sluh, dvoslike, nesiguran hod i obostrane parestezije.

Ključna pitanja?

Ključna pitanja koja se u anamnezi moraju postaviti bolesniku su sljedeća: Koliko dugo imate glavobolje? Koja je lokacija glavobolje? Kolika je učestalost glavobolja? Koliko traje napad glavobolje? Kolika je teška bol? Pogoršava li se glavobolja nakon fizičke aktivnosti? Jeste li uzimali kakve lijekove te je li bilo prekomjernog uzimanja lijekova?

 

Liječenje migrene

Ako bolesnik ili bolesnica ima migrenozni status, tada svakako treba dobiti parenteralnu analgetsku infuzijsku terapiju u bolničkim uvjetima. Akutni napad migrene se liječi nesteroidnim protuupalnim lijekovima za liječenje boli (kao što su acetilsalicilna kiselina i ibuprofen), a terapiju je potrebno uzeti u samom početku glavobolje.

Ako bolesnik ili bolesnica ima migrenozni status (što je definicija glavobolje koja traje duže od 72 sata uz mučninu i povraćanje), svakako treba dobiti parenteralnu analgetsku infuzijsku terapiju u bolničkim uslovima. Profilaktička terapija kod bolesnika koji imaju migrenu se primjenjuje isključivo kod bolesnika koji imaju glavobolje svake sedmice, kojima je znatno narušen kvalitet života.

 

Zaključak

Migrena je jedna od najčešćih dijagnoza s kojom se liječnici susreću u neurološkoj ambulanti, a predstavlja velik javnozdravstveni problem, jer mahom pogađa radno sposobnu populaciju. Pravilno liječenje, potaknuto saradnjom između doktora i bolesnika u odabiru terapije, neusmnjivo pomaže u poboljšanju kvalitete života i rješavanju migrenoznih glavobolja.

 

 

Pročitajte još