Smiri hormone: Znate li zašto je važan oksitocin

Piše: Redakcija

Medicinska nauka još uvijek nije do kraja istražila čudne hemijske spojeve koje svrstava u grupu hormoni. Za njih je poznato da su važni za regulaciju većine životnih funkcija, a posebno su regulatori emocija pa stoga i ne čudi već odavno uvriježeni izraz: “Smiri hormone“. On je nastao iz svakodnevnog iskustva o utjecaju hormonske neravnoteže na naše ponašanje.

Jedan od hormona čije djelovanje također još nije do kraja istraženo je oksitocin koji se otpušta iz hipofize.

On se već dugo upotrebljava u medicini za izazivanje trudova, uključivanjem porodiljama dobro poznatog „dripa“, pomoću kojeg su rađale mnoge žene. No, mnogima iskustvo s “dripom” i nije baš ostalo u lijepom sjećanju pa bi radije da su im porodi prepušteni prirodnom oksitocinu. Oksitocin se luči u većim količinama tokom poroda jer izaziva trudove, luči se i tokom dojenja jer istiskuje mlijeko. Nevidljivo djelovanje oksitocina ne primjećujemo ako ga ima dovoljno, ali u suprotnom, već u prvim danima bebinog života, može se dogoditi stres. Majke koje nemaju dovoljno oksitocina, imaju kompliciran porod, probleme sa dojenjem, a i emocionalno vezivanje uz bebu protiče otežano.

Ono što je do sada dokazano jeste da je oksitocin hormon koji između ostalog regulira i emocionalnu povezanost. Bez oksitocina naš život je mehanički, više kao da ga živi robot, a ne čovjek. Dijete koje ima niski oksitocin, igrat će se samo, neće mu trebati prijatelji, i zbog toga neće patiti. Odrasle osobe kojima nedostaje oksitocin često žive same, ili su rastavljene, teže poslovima koje mogu obavljati individualno, jer ne vole sarađivati sa timovima, ne znaju voditi „male razgovore“, svaki kontakt ih na neki način nervira. Ženama i muškarcima sa niskim oksitocinom teško je uspostavititi pravi ljubavni odnos.

Obično osobe kojima manjka oksitocin izgledaju napeto, imaju racionalno-intelektualni pristup životu, blijedi su u licu, nikada se emocionalno ne zacrvene, a rijetko se smiju.Nivo oksitocina najvjerojatnije je naslidan, ali se njegov nivo smanjuje pod utjecajem antidepresiva.

Dr Tierry Hertoghe, jedan od najvećih svjetskih autoriteta iz hormonske nadomjesne terapije, napisao je cijelu knjigu o ljubavnom hormone – oksitocinu.

Nivo oksitocina se može mjeriti u krvi, što daje dobar uvid u njegov nedostatak ili pak, otvara druge mogućnosti za dijagnostiku i pravilno liječenje emocionalnih poremećaja. Samo iskusan ljekar može procijeniti da li bi nadmještavanje oksitocina pomoglo ili postoje neke druge prepreke za uspostavjanje zdravog emocionalnog odnosa.

No, hormoni se, u pravilu, balansiraju po redu važnosti, gdje je hormon stresa najvažniji i najvrijedniji. Oksitocin i hormon stresa su snažno povezani, jer previše oksitocina, može dovesti do iscrpljivanja hormona nadbubrežne žlijezde, što u konačnici rezultira slomom cijelog hormonalnog sistema.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti