Šta sve trebate znati o perimenopauzi i menopauzi?

Piše: Preuzeti tekst

Menopauza službeno ozačava kraj ženske reprodukcije. Taj životni stadij većini je dobro poznat, međutim unutar same menopauze postoje različiti stadiji koje je važno razumjeti i prepoznati.

Sama menopauza službeno nastupa kada žena prestane imati menstruaciju. No tu je i perimenopauza,  faza koja se događa prije same menopauze.

Iako su dio iste životne promjene, menopauza i perimenopauza imaju različite simptome i mogućnosti tretiranja. Naravno, o svim pitanjima, nedoumicama ili neočekivanim simptomima uvijek je najbolje razgovarati s ginekologom, ali već sada možete se informirati o svemu što možete očekivati. U nastavku zato donosimo odgovore na ključna pitanja o perimenopauzi.

ŠTO JE PERIMENOPAUZA?

Perimenopauza je razdoblje u životu žene koje obično traje nekoliko godina, a prethodi konačnom prestanku menstruacije.

Tokom tog stadija u životu žene događaju se velike promjene, i to ne samo one u endokrinom i reproduktivnom sustavu nego i socijalne i psihološke.

Iako se perimenopauza često izjednačava s premenopauzom, ta dva pojma tehnički imaju različita značenja. Premenopauza je razdoblje u kojem nema simptoma perimenopauze ili menopauze. Žena i dalje ima menstruaciju i smatra se da je u reproduktivnim godinama. Mogu se dogoditi neke hormonalne promjene, ali u tijelu nema znatnijih promjena. S druge strane u perimenopauzi se počinju javljati simptomi menopauze.

KADA NASTUPA PERIMENOPAUZA I KOJI SU JOJ SIMPTOMI?

Iako kod nekih žena taj stadij počinje već u drugoj polovici tridesetih godina, većina žena ipak ga iskusi u četrdesetima. Tijekom perimenopauze razine estrogena i progesterona počinju fluktuirati. Razina tih hormona u pravilu se smanjuje. Razina estrogena može se malo povećavati i smanjivati prije nego što se izravna. Te prirodne fluktuacije hormona u perimenopauzi su prirodne, ali često mogu izazvati različite simptome.

Simptomi zbog kojih možete posumnjati na perimenopauzu su:

 •  neredovne menstruacije
  • suha vagina
  • napadi vrućine
  • noćno znojenje
  • problemi sa spavanjem
  • problemi s mjehurom / povećana sklonost urinarnim infekcijama
  • emocionalni usponi i padovi / promjene raspoloženja
  • debljanje
  • stanjivanje kose
  • suha koža
  • gubitak punoće dojke
  • smanjena plodnost (Što je ovulacija nepravilnija, sposobnost začeća je manja. Međutim, sve dok imate menstruaciju trudnoća je moguća.)

TREBATE LI SE JAVITI DOKTORU?

Ulazak u perimenopauzu ne znači i da vam je odmah potreban doktor. Međutim, vaš ginekolog je taj koji vam može propisati terapiju za ublažavanje pojedinih simptoma.

Budući da simptomi mogu biti suptilni i javljati se postupno, u početku možda nećete ni shvatiti da su povezani s istom stvari. No ako imate simptome koji vam otežavaju život poput valunga, promjena raspoloženja ili promjena u spolnoj funkciji, posjetite doktora.

Izvor: Zadovoljna.hr

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti