5 najvažnijih vitamina i minerala za ženu

Piše: Redakcija

Svi vitamini i minerali su nužni za normalno funkcioniranje organizma, no sljedećih top 5 predstavljaju one najvažnije za očuvanje ženskog zdravlja,  vitalnosti i ljepote.

Vitamin mladosti = vitamin E

Ovaj snažni antioksidans slavan je po svom izuzetno pozitivnom učinku na zdravlje i izgled kože. Učinkovitim antioksidativnim djelovanjem štiti kožu i organizam u cjelosti od štetnog utjecaja oksidativnog stresa, čime sprječava prijevremeno starenje i razvoj bolesti.

Za žene je važan i zato što pozitivno djeluje na menstrualne tegobe, kao i na snižavanje holesterola, zaštitu srca, jačanje imuniteta te zdravlje reproduktivnog sustava.

Vitamin sunca = vitamin D

Najveće količine ovog za život neophodnog vitamina, dobivamo sintezom u našoj koži pod utjecajem sunčevih zraka. U prošlosti, dok je čovjek većinu vremena boravio na otvorenom, naše tijelo ga je dobivalo u izobilju. No danas, u vrijeme kada većinu godine provedemo u zatvorenom prostoru, a pogotovo zimi kada sunca i prirodno ima znatno manje, vitamin D postaje jedan od najdeficitarnijih vitamina među ljudskom populacijom.

Vitamin D pospješuje apsorpciju kalcija te time izravno djeluje na povećanje gustoće kostiju i prevenciju osteoporoze, pogotovo izraženu među ženama.
Ujedno je važan i za jačanje imuniteta, očuvanje mišićnog sistema i protiv upala.

Vitamini energije = vitamini B kompleksa

Vitamine B kompleksa čini 8 vitamina koji sudjeluju u preko 300 enzimskih reakcija u našem tijelu. Većina B vitamina utječe na povećanje energije i dobro raspoloženje te dobar san i zdrav apetit, a neki su i posebno važni, pogotovo tokom trudnoće, poput vitamina B9 (folna kiselina).
Žene vole vitamine B kompleksa jer i izravno utječu na rast i čvrstoću kose i noktiju te na zdravlje i ljepotu kože (pogotovo biotin poznat i kao vitamin kože).

Mineral snage = željezo

Jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu, posebno je ključan u reproduktivnoj fazi života žene, ali i nakon nje. Njegova ključna uloga jest izgradnja crvenih krvnih zrnaca koja opskrbljuju vitalne organe i tkiva kisikom, a prvi pokazatelj manjak željeza jest konstantan umor i manjak energije.

Stoga manjak željeza koji kod žena najčešće nastaje zbog neadekvatne prehrane, bezmesne (vegetarijanske) prehrane ili obilnih menstrualnih krvarenja, često dovodi do anemije, pa se obavezno preporučuje nadoknada željeza putem dodataka prehrani.

Mineral lijepe kože = cink

Cink je iznimno važan mineral u ženskom organizmu jer pozitivno djeluje na rast kose te izgled kože i noktiju. Mnogi problemi kože poput akni, dermatitisa i sl., kao i krhki nokti s bijelim mrljama, posljedica su manjka cinka u organizmu. No osim djelovanja na ljepotu, cink je iznimno važan i za imunitet, pravilan rad reproduktivnih organa, a pomaže i kod (pred)menstrulanih tegoba.

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti