Čistilica zraka koja u dom donosi zdravlje i ljubav

Piše: Redakcija

Jedarce, magično jedarce, spatifilum, mirni ljiljan, ženska sreća… Sve su to nazivi za predivnu sobnu biljku koju se svrstava i u kategoriju onih koje u život donose novac, zdravlje i ljubav.

Jedarce je jako popularna sobna biljka iz porodice Araceae, podrijetlom iz Srednje i Južne Amerike. Prepoznatljiva je po dugim, kopljastim listovima koji narastu između 30 i 50 centimetara.

Njeno je cvjetanje specifično i podsjeća na bijela jedra, zbog čega je i dobila naziv jedarce. Godišnje doba u kojem cvjeta je ljeto, ali cvjetovi se znaju stvarati i u rano proljeće i kasnu jesen.

Razlog njene popularnosti, između ostalog, leži u tome što je lagana za održavanje. Njen jednostavni izgled, koji je kombinacija sjajnih listova i bijelog ljiljana, svakoj sobi osigurava dašak romantike i jednostavnosti.

Iako voli svjetlost, nemojte je stavljati na izravnu sunčevu svjetlost koja joj može oštetiti lišće. Najbolje je okruženje za jedarce svijetlo, ali sjenovito mjesto.

Kako bi ostalo zdravo i privlačno, njeno lišće možete povremeno prebrisati mekom spužvicom, a kada je u pitanju zalijevanje, ljeti “pije” puno vode. Zato joj tlo održavajte vlažnim, ali ne pretjerujte.

Zimi tlo zna ostati vlažno i po nekoliko tjedana, što je sasvim u redu i dok god je tako, ne trebate je zalijevati.

Jedan od najvećih plusova ove biljke jest to štopročišćuje zrak od štetnih hemijskih spojevate upija zračenja tehničkih uređaja. NASA je provela istraživanje kojim su provjeravali kako biljke uklanjaju nečistoće iz zraka. Pokazalo se da jedarce uklanja benzen, formaldehid, trikloroetan i druge spojeve, zbog čega je dobilo zasluženo mjesto na popisu najboljih pročišćivača zraka.

Izvor:zadovoljna.hr

(Dž.S.)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti