Nutricionisti otkrivaju prednosti peršuna za tijelo

Piše: Redakcija
Peršun je biljka mladosti i harmonije.  Kašika peršuna sadrži polovinu dnevne vrijednosti vitamina K. To utiče na snagu naših kostiju. Naučnici su pokazali da ljudi koji konzumiraju peršun smanjuju rizik od preloma za 22 posto.Peršun je posebno koristan za žene. Naravno, kada konzumiramo ovo zelenilo, podmlađujemo se. Sadrži veliku količinu vitamina, uključujući vitamine A, E i C, kao i folnu kiselinu.
Koliko peršuna možete pojesti dnevno?Odjednom možete pojesti do 100 grama ovog zelenila. Po mogućnosti uz ribu, umesto limuna možete koristiti i peršun.Limun sadrži kiseline koje mogu iritirati sluznicu i izazvati alergijske reakcije. Zašto biste rizikovali kada postoji peršun kao opcija?Također čajevi od peršuna mogu smanjiti otok jer imaju sposobnost da uklone višak tečnosti iz tijela. Za pripremu takvog čaja potrebna je voda (1,5 l) i peršun (100 g). Prokuhajte vodu, peršun isperite, odrežite stabljike i usitnite bilje. Peršun dobro zgnječite tako da ispusti sok i kuhajte nekoliko minuta.

U piće možete dodati med, korijen đumbira, limun. I najbolje je piti takvu infuziju na prazan stomak dvije sedmice.

Kako čuvati svježe bilje kod kuće?

Da bi peršun što duže ostao svjež u frižideru, stavite ga u čašu vode i s vremena na vrijeme izbacujte žuto lišće.

Izvor: Ženski magazin

(A. K.)

Pročitajte još