Prirodni sokovi za zdravlje i energiju tokom hladnih dana

Piše: I.J.

Najčešće se pripremaju sirupi i sokovi od bazge, šipka i raznih bobica, a pripremljeni u domaćoj radinosti, sadrže prirodne vitamine. Ako ste ljubitelj slatkih napitaka, a želite biti sigurni da u organizam unosite zdrave vitamine, ove godine se odvažite i sami pripremite domaći sirup ili sok od raznog voća

 

 

CVEKLA I JABUKA

 

Sastojci:

1 cvekla

1 jabuka

2 stabljike celera

1 do 2 mrkve

0,5 limuna

komadić svježeg đumbira ili kašičica đumbira u prahu

voda

 

Priprema:

Cveklu, jabuku i mrkvu ogulite te narežite na komadiće. Stabljike celera temeljito operite i odstranite nečistoće. Nasjeckano povrće i voće ubacite u blender. Dodajte mu limunov sok, đumbir i malo vode. Ako želite rjeđi sok, dodajte više vode. Miksajte dok se povrće i jabuka ne usitne te svi sastojci sjedine. Gotov sok prelijte u prethodno steriliziranu staklenu flašu. Ako ga ne planirate popiti svježeg, staklenku hermetički zatvorite i čuvajte je do idućeg dana. Sok od cvekle mora se konzumirati svjež.

 

STRASTVENA VIŠNJA

Sastojci:

5 kg višanja

1 kašika limunske kiseline

4 kg šećera

pola kašičice konzervansa

 

Priprema:

Ubrane višnje operite te u posebnoj većoj posudi izgnječite rukama sve dok ne ostane nijedna čitava višnja. U voće dodajte kašiku limunske kiseline te zatim posudu poklopite i pustite da stoji na hladnom otprilike 24 sata, kako bi voće i kiselina mogli reagirati i pustiti svoje arome. Procijedite kroz cjedilo nastali sok, kako bi vam u cjedilu ostali čvrsti dijelovi voća te koštice. Iako ste procijedili, u soku će vam i dalje ostati komadići voća. Njega još jednom procijedite, ovog puta preko sita ili gaze, dok ne dobijete u potpunosti tekući, bistri dio soka. Na jedan kg procijeđene tekućine dodajte jedan kg  šećera, te sve zajedno stavite kuhati u veliki široki lonac 15-20 minuta. Obavezno uklanjajte nastalu pjenu iz ostatka soka. Dodajte konzervans po želji te kuhajte sve zajedno još nekoliko minuta.

 

MIRISNA ŠLJIVA

Ž7 = # sok sljiva

 

Sastojci:

5 kg šljiva

700 grama šećera

3 vrećice limunske kiseline

1 vrećica konzervansa

5 litara vode (može i više ili manje)

 

Priprema:

Šljive operite, uklonite im košpice i prepolovite ih na pola. Kuhajte ih na umjerenoj vatri dok ne omekšaju, a nakon toga ih izvadite iz vode i izblendajte. Potom vratite šljive u vodu u kojoj su se kuhale i dodajte preostale sastojke – šećer, limunsku kiselinu i konzervans. Kuhajte još kratko (15-ak minuta) pa ulijte u prethodno sterilizirane i zagrijane staklene flaše. Omotajte flaše sa sokom dekama pa ih ostavite da se postepeno ohlade. Količinu šećera, limunske kiseline i vode možete prilagoditi po svom ukusu. Količina svih navedenih sastojaka ovisi o tome želite li slađi ili kiseliji sok te onaj guste ili rijetke teksture.

 

 

NEODOLJIVA JABUKA

Ž7 = #sok jabuka

 

Sastojci:

2 kg svježih slatkih jabuka

300 g šećera

1/2 konzervansa

1 l vode

 

Priprema:

Jabuke operite pod mlazom mlake vode, narežite, te izvadite sve sjemenke i peteljku. Kožu jabuke ogulite, isjeckajte pa izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Pripremljenu masu stavite u posudu i dodajte vodu, pa na laganoj vatri kuhajte desetak minuta. Kuhanu smjesu procijedite kroz gazu ili gusto cjedilo u drugu posudu. Procijeđenom soku dodajte šećer, promiješajte i ostavite kuhati. Za vrijeme kuhanja na vrhu će vam se stvarati pjena koju trebate uklanjati kašikom. Kada sok prestane pjeniti, dodajte konzervans, promiješajte ga da se konzervans sjedini sa sokom i ostavite sok da se ohladi. Ohlađeni sok od jabuka ulijte u boce te ih dobro zatvorite.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti