5 tajni djece koja nikad nisu bolesna

Piše: Redakcija

Znaš li onog dječaka iz komšiluka koji nikad nije bolestan? Znaju li njegovi roditelji nešto što ti ne znaš? Vjerovatno ne, kažu stručnjaci, ali ovih nekoliko navika zdrave djece mogu biti korisne za izbjegavanje različitih bolesti.

1. Uvijek čiste ruke

Redovno pranje ruku dramatično smanjuje broj respiratornih i bolesti probavnog sistema, tako da je navika redovnog pranja ruku uz upotrebu sapuna vrlo važna prije svakog obroka, ali i kod izlaska i ulaska iz različitih prostora. Ako dijete ne voli prati ruke, odaberi jednu pjesmu koju dijete voli pa neka pere ruke dok ne otpjeva do kraja, cijeli proces bi trebalo trajati najmanje od 15 do 20 sekundi.

2. Biti aktivan svaki dan

Istraživanja pokazuju da redovina i umjerena vježba može smanjiti broj prehlada i gripe za čak 25 do 50 posto. Vjerovatno zato što pojačava cirkulaciju i stanice se bore protiv infekcija.

– Vježbanje je bolje od bilo kakvog lijeka ili čuda koje se reklamira, objašnjava Harley A. Rotbart, savjetnica za roditelje i autorica knjige “Germ Proof Your Kids: the Complete Guide to Protecting (Without Overprotecting) Your Family from Infections”.

3. San je važan

Pobrini se da djeca idu rano spavati.

– Nedostatak sna gotovo udvostručuje rizik od prehlade ili gripe, objašnjava dr. Rotbart. Većina beba dnevno treba oko 14 sati sna, a djeca predškolske dobi trebaju od 11 do 13 sati.

4. Izbjegavanje dodirivanja lica

Viroze i gripa ulaze u tijelo kroz nos, uši i usta tako da bi tvoje dijete trebalo držati ruke što dalje od ovih područja. Da, naravno, ovo je jako teško postići, pa je zato pranje ruku strategija koja je vrlo važna. Uči svoje dijete da nikad ne dijeli slamku, čašu ili četkicu za zube.

5. Uravnotežena i zdrava prehrana

Obroci s puno voća i povrća u svim bojama pomoći će kod jačanja imunološkog sistema. Potraži namirnice bogate vitaminom C (brokula, jagode i narandže) i vitamina D (tuna, mlijeko i žitarice). Jogurt s aktivnim kulturama (probiotici) također mogu pomoći u izgradnji obrambenog mehanizma.

Izvor: miss7mama.24sata.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti